Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sockerchocken är en myt – vi förklarar varför

Barn som blir speedade efter att ha ätit godis och sötsaker har de flesta av oss upplevt. Eller? Vi Föräldrars barndietist Sara Ask går till botten med myten.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Barn blir hyperaktiva av socker – stämmer det?

Sockret är ständigt i fokus, från hur det lurar sig in i våra kroppar via mer eller mindre dolda källor till hur det påverkar vår hälsa. Men vad gör sockret med våra barns beteende? Det har varit frågan i flera studier under årens lopp. Men faktum är att det har varit svårt att bekräfta det som så många föräldrar tycker sig se: att sockret gör barnen rusiga.

FAKTA OM SKRIBENTEN

Sara Ask är Vi Föräldrars barndietist och författare till flera böcker, bland annat Bli vän med sockret – att överleva i sötsaksdjungeln med en stenåldershjärna (Mondial).

Minst tolv internationella studier av det mer välkontrollerade slaget har tittat på barns reaktion på socker. Barnen har videofilmats, registrerats med rörelsedetektor och testats – men utan att man har kunnat se någon skillnad mellan barn som har fått socker och dem som inte har fått det.

Föräldrar trodde att barnen blev hyperaktiva

I en amerikansk undersökning tittade man särskilt på barn som av sina föräldrar beskrevs som extra sockerkänsliga. 35 pojkar i åldern 5-7 år delades upp i två grupper: de som fick en hög dos socker, och de som fick placebo (sockerfritt).

Det var i alla fall vad man sa till föräldrarna – i själva verket fick ingen socker. Men de föräldrar som trodde att deras barn fått socker uppgav i större utsträckning att barnen blivit hyperaktiva. De agerade också annorlunda: tog hårdare i sina barn och pratade mer kritiskt till dem efteråt.

– Friska barn håller sitt blodsocker inom snäva ramar. Det är en viktig, väl reglerad funktion i kroppen, säger Annika Janson, överläkare och barndiabetesläkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

– Snabba kolhydrater ger en energikick när man har tömda depåer; det vet de föräldrar som själva tagit emot en druvsockertablett i ett maratonlopp. Men speedade, så att vi associerar till droger, blir barn inte av socker.

LÄS OCKSÅ: 10 matvanor som är nyttiga på riktigt

Foto: Shutterstock

Varför blir barn speedade på kalas?

Är det kanske något annat som gör barnen rusiga? Koffein i Coca-cola och teobromin i choklad kan till exempel verka uppiggande. Tillsatser, bland annat färgämnen, har också nämnts, även om resultatet i den studie som gjorts inte är glasklart. Man kan inte utesluta att det finns enstaka barn som kan reagera annorlunda på socker, men hos de flesta är det nog sammanhanget där sockret bjuds som påverkar: barnkalaset, stranden, den lediga lördagen. Det härliga med att få något man tycker om. Och föräldrarnas förväntan.

Sockerförbud för barn inte lösningen

Oavsett vad finns det ändå all anledning att begränsa intaget. Socker ger ingen värdefull näring, och barn som vänjer sig vid att allt ska smaka sött tar lätt med sig den (o)vanan senare i livet – något som i sin tur kan ge ohälsa.

Det betyder inte att man ska förbjuda socker – tvärtom finns det forskning som tyder på att förbud snarare kan öka barns intresse för det förbjudna.

Men de allra flesta barn behöver hjälp att begränsa sitt intag, eftersom de är födda med en stark förkärlek för det söta. Hur man väljer att begränsa spelar mindre roll, men man gör klokt i att inte orda så mycket om varför. Vad man i en av sockerstudierna såg var nämligen att barn vars föräldrar sagt att de blev speedade av socker agerade så när de trodde att de fått i sig socker, fast de inte hade fått det. Vi föräldrar skapar med andra ord inte bara vår verklighet utan även våra barns.

LÄS OCKSÅ: Fiskpinnar, köttbullar och andra halvfabrikat – bättre än många tror