”Är havredryck inte avsedd för spädbarn?”

På havredrycksförpackningen står att produkten inte är avsedd för barn under 1 år. Innebär det att det är olämpligt att ge havredryck till barn som är under året?

Fråga:

Min dotter på 7 månader har troligtvis komjölksproteinallergi. Jag tycker att recepten som presenteras i varje nummer av Vi Föräldrar ger bra inspiration till vad man kan laga till barn, även de som har allergi eftersom ni tipsar om vad man kan välja istället om det är något barnet inte tål.

Något jag reflekterat över är att det på havredrycksförpackningen står att produkten inte är avsedd för barn under 1 år. Är det samma sak som att den inte är lämplig för barn under 1 år? Och betyder det att andra havreprodukter inte bör användas som ersättning till exempelvis grädde eller mjölk. Varför i sådana fall? Är de dåliga från näringssynpunkt eller olämpliga för barn av annat skäl?

/Tacksam för svar!

Svar:

En bra fråga – det är säkert fler som undrar. Så här ligger det till: Havredryck som säljs med samma förpackning i Finland måste enligt finsk lag märkas med information om att produkten inte är avsedd för barn under 1 år. Märkningskravet syftar till att förhindra att föräldrar tror att det är en mjölkfri modersmjölksersättning. Att använda havredryck och övriga havreprodukter i matlagningen till barn under 1 år går dock fint.

/Sara Ask, barndietist med lång erfarenhet från Karolinska
universitetssjukhuset Huddinge.