Äggallergi och små barn kan kännas svårt, speciellt eftersom ägg är så vanligt förekommande i maten. Barndietisten Sara Ask ger sina bästa tips till den som är allergisk mot ägg.

1. Pannkaka utan ägg (äggfria pannkakor)

Barnfavoriten pannkakor går fint att göra utan ägg. Perfekt att ha med på utflykten, äta som extra lyxig frukost eller som en given middagsfavorit. Här är två äggfria varianter:

Pannkakor med bakpulver:

Blanda 2½ dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver och ½ tsk salt i en bunke. Vispa ner 2 msk olja och 4 dl mjölk eller havredryck och grädda åtta små frasiga pannkakor på medelstark värme i olja eller smör i en släpp-lätt-panna. Gott, inte bara för äggallergikern!

Pannkakor med Husk och Pofiber:

Blanda 1 tsk Fiberhusk och 1 msk Pofiber med 3 dl vetemjöl och ½ tesked salt. Vispa ner 5 dl mjölk eller havredryck. Låt sme­ten svälla 20 minuter och grädda små pannkakor som ovan.

2. Frasvåfflor

Riktiga frasvåfflor innehåller inga ägg – slå upp i en vanlig kokbok och ladda våffeljärnet.

3. Bli vän med Fiberhusk …

Fiberhusk är ett pulver av ett fiberrikt frö, som suger upp vätska och bildar en gel som liknar äggvita. Ersätt ett ägg i kaksmeten genom att blanda 1 tsk Fiberhusk med 1½ dl vatten i en kastrull. Koka upp och ta vid första bubblan av kastrullen och vispa i 3–4 minuter. Vispa ner i kaksmeten. Om det är mer än ett ägg i receptet ersätts övriga med bakpulver. På lindroos.net kan man ladda ner recept på hur Fiberhusk används i det äggfria köket.

4. … och No Egg

No Egg är en äggersättning i pulverform, gjord på bland annat potatisstärkelse. Passar bra till pannkaka, kakor, tårtor, majonnäs och krämer. 1 tsk No Egg-pulver och 2 tsk vatten motsvarar ett ägg. Finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.

5. … och Loprofin äggersättning

Loprofin äggersättning är också ett pulver av bland annat potatisstärkelse, som finns på apotek. Passar bra till pannkaka, kakor, tårtor med mera. 1 dryg tsk Loprofinpulver motsvarar ett ägg.

6. Kikärtsmjöl binder fint

En av äggets främsta egenskaper är att det fungerar som bindemedel i till exempel färsbiffar. Men det finns andra livsmedel som också har den egenskapen, till exempel kikärtsmjöl. Det är dessutom precis som ägget rikt på vitaminer, mineralämnen och protein, som är lätt för kroppen att använda. Ett ägg motsvarar 1–2 msk kikärtsmjöl. Kikärtsmjöl finns i asiatiska butiker och i välsorterade mataffärer.

7. Omelett utan ägg?

Ja, faktiskt! Vispa ihop 2½ dl kikärtsmjöl med 3 dl vätska, till exempel mjölk, havredryck eller vatten. Smaka av med salt, peppar och gärna någon annan god krydda, exempelvis gräslök, paprikakrydda eller oregano. Stek lite lök, riven zucchini, svamp och annat (äggfritt!) som passar i en omelett, häll över kikärtssmeten och stek på medelstark värme tills den ”stannat”. Inte exakt en ägg-omelett förstås, men väl ett fullgott substitut.

8. Får det lov att vara en maräng?

Titta efter maränger i mataffären – de är ofta gjorda på mjölkpulver istället för ägg och kan därför fungera även för den som är äggallergisk. Läs innehållsdeklarationen. För den som vill göra egna maränger: Lägg 4 gelatinblad i blöt. Koka ihop 3 dl florsocker med 1 dl vatten, låt puttra några minuter. Krama ut vätskan ur gelatinblanden när de mjuknat, lägg tillsammans med sockerlagen i en bunke och rör tills de smälter. Vispa med elvisp, länge, ca 8 minuter, till en seg massa. Klicka ut på bakklädd plåt. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter i 125°. Stäng av ugnen och låt dem stå kvar ett tag med ugnsluckan öppen.

9. Ägg finns även i luften

För den som är kraftigt äggalllergisk kan det räcka med att vistas i ett rum där till exempel en vanlig sockerkakssmet med ägg vispas. De allergiframkallande ämnena i ägget är luftburna, och de som är mycket känsliga kan bli sjuka enbart av att andas in dessa.

10. Luriga fallgropar – lysozym

Lysozym, E 1105, är ett enzym som kommer från ägg. Det kan finnas i utländska ostar och därmed också i till exempel pesto. Ungefär en tredjedel av alla äggallergiker reagerar på lysozym. Andra fällor är leverpastej, dressing, köttbullar, quorn, pasta, bröd och glass – men lyckligtvis finns det många äggfria alternativ också. Det gäller bara att läsa det finstilta på paketet.

11. Tårtkalas – tårtbotten utan ägg & mjölk!

Kommer det barn som är allergiska mot både ägg och mjölk på kalaset? Enkelt! Ersätt äggen i tårtbotten med bakpulver och byt ut mejeriprodukterna mot mjölkfria varianter: Rör samman 2 dl vetemjöl, 2 dl potatismjöl, 2½ dl strösocker, 3 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker, 50 g smält mjölkfritt margarin och 3 dl havredryck. Häll i en oljad springform med löstagbar kant. Grädda 30–40 minuter i 175°. Låt svalna, skär upp och toppa med valfria mjölk- och äggfria tillbehör och generöst med frysta, tinade bär.

Hur vet man att ens barn är allergiskt mot ägg?

Vi Föräldrar fick en fråga från en orolig förälder som misstänkte att sin son kan lida av äggallergi:

Kan min son som är 21 månader lida av äggallergi? De senaste tre gångerna jag har bakat sockerkaka, har han hjälpt till och fått smaka lite smet. 

Sockerkakssmeten har innehållit ägg, socker, mjölk, vaniljsocker och bakpulver. Första gången han fick smaka blev han rödflammig i ansiktet och på handen, där han fått smet. Jag testade då att ge honom lite de andra två gångerna jag bakade och fick samma resultat. Han blev rödflammig med små prickar på huden där smeten kladdat.

När jag nämnde detta för en vännina, sa hon att hennes syster led av äggallergi och inte kunde äta något med råa ägg, att hon blev rödflammig och svullnade i halsen av dem. Hon kunde dock äta mat med ägg så länge äggen inte var råa utan tillagade.

Jag berättade om min sons reaktion för hans läkare, som sa att han aldrig hört talas om att man kunde vara allergisk mot just råa ägg. Jag har letat efter information på internet och funnit artiklar som bekräftar att man kan vara allergisk mot ägg. Hur kan jag få reda på om min son är allergisk mot ägg, eller om han reagerat på något annat i smeten?

Så här blev svaret från vår expert Mats Aili, allmänläkare:

Jag håller med dig om att detta är klart misstänkt för äggallergi. Det är riktigt som du säger, att man kan reagera (och ibland kraftigt, med hudutslag, ansiktssvullnad, mag-tarmsymtom, till och med andningsbesvär) på råa ägg, till exempel i kaksmet, men att det ibland kan gå bättre med tillagade ägg (men är man konstaterat äggallergisk ska man undvika båda).

Jag tycker att du ska söka bvc eller en läkarmottagning och helst be att få komma till en barnallergiläkare om möjligt.

Artikeln publicerades i februari 2011.