5 tips som ger matkrånglande barn matglädje

Har du en liten matkrånglare vid bordet? Barndietist Sara Ask delar med sig av 5 tips för hur man kan göra måltiderna till mysigare stunder tillsammans.

 1. Tajma! Barnet bör vara lagom hungrigt. Inte mätt på småplock man lätt sticker till för att få laga färdigt maten (det kan behöva gå minst två timmar sedan melliset!). Inte heller vrålhungrigt så hen inte orkar äta. Timing is everything!
 2. Pröva att avsluta leken tio minuter innan maten är klar, så att barnet inte upplever att det är den trista måltiden som stoppar den roliga leken. Kanske kan barnet få hjälpa till med det sista i köket eller duka.
 3. Gör måltiden förutsägbar, till exempel ha bestämda platser, eller samma strategi kring sådant barnet inte tycker om. Det är bra om barnet vet vad hen har att vänta sig – och att det inte kommer att bli kravfullt. Matbordet behöver få vara en plats fri från prestation för att mat.
 4. Låt barnet vara delaktigt, till exempel ta sin portion själv. Känslan av att få komponera sin egen måltid är värdefull, även om middagen inte blir komplett. Det är ingen fara om det blir ensidigt från dag till dag – det är vad barnet äter under längre tid, som veckor och månader, som räknas.
 5. Curla i smyg. Se till att det finns något livsmedel på bordet som barnet brukar acceptera och kan äta sig mätt på. Du kanske tycker bulgur med majs är urtråkigt, men de flesta barn uppskattar trygghet mer än kulinariska upplevelser.

  Sara Ask, barndietist.

  Foto: Maria Annas

  Sara Ask, barndietist. Foto: Maria Annas.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren