Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Picknick – lättlagade recept som barnen gillar

Mandelplättar, piroger och frasiga ­nuggets! Här är maten som går lätt att förbereda och som är enkel att äta på en filt i det gröna.

Foto: Eva Hilden Smith

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Picknick med barn kan vara underbart – särskilt om man taggar ner lite på ambitionsnivån. Men ibland har man lust att fixa lite extra; här är våra sex bästa picknickrecept plus två smarriga efterrätter!

>> Frasiga minibörek med ost

>> Knubbiga mandelplättar med rostad kokos

>> Krispiga quinoanuggets

>> Piroger fyllda med curryfärs

>> Len frittata med lax och spenat

>> Enkla hamburgaren med falukorv

>> Potatissallad med mozzarellabollar & kyckling

>> Nyttiga chokladbollar med jordnötssmör

5 tips för en smidig picknick!

1. Mjölk och smoothie håller sig kall och god i termos.

2. Bullar, frukt, kex och bröd kräver inte kylförvaring, men bredda smörgåsar med röror, matiga sallader och liknande mår bäst i en kylväska. Eller i en smidig ”frozzypack” (se bilden på börek längre ner).

3. Frukt i bitar är så mycket roligare än hela frukter! Gör en urdiskad ”yoghurthink” till frukthink. Garanterat poppis!

4. Oöppnade barnmatsburkar – både mat- och fruktpuré – håller sig fräscha utan kylförvaring. Enkelt och hygieniskt för de allra minsta.

5. Ha med vatten eller våtservetter, så att alla kan ha hyfsat rena händer att äta med.

Börek med ost

Mat i små paket är alltid gott – och greppvänligt!
Mat i små paket är alltid gott – och greppvänligt! Foto: Eva Hildén Smith

Börek är frasiga små knyten som kan fyllas med nästan vad som helst. Här en krämig blandning av ost, örter och linser.

Ca 20 stycken minibörek

2 dl kokta linser (beluga-, smålinser eller röda linser)

150 g mozzarella

150 g vanlig ost

1 ägg

½ dl hackade örter, t ex oregano, persilja eller basilika (färska eller frysta)

½ tsk paprikakrydda

1 krm svartpeppar 

10 ark tinad filodeg (finns i kyl- eller frysdisken, ofta vid smördegen)

olja att pensla med 

2 msk sesamfrön (skalade eller oskalade)

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 200 grader. Låt linserna rinna av.

2. Riv osten och blanda med ägg, hackade örter, paprikakrydda och peppar.

3. Dela filodegsarken på mitten. Lägg 1–2 msk fyllning på varje ark, vik in kanterna och rulla ihop. Lägg i en smord form med kanten nedåt, pensla med olja och strö över sesamfröna.

4. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna. Frys dem som inte går åt och ”färska” dem i ugnen så blir de frasiga igen.

Allergier? Läs på filodegen. Mjölkfritt: gör mjölkfri fyllning av köttfärs eller wokade grönsaker och linser. Äggfritt: uteslut ägget. Glutenfritt: använd glutenfri smördeg.

Till bebisen! Servera i pyttesmå smakportioner. 

Plättar med mandelmjöl med bär och rostad kokos

Allt som är miniformat är liiite godare, visst? Som de här små knubbiga plättarna.
Allt som är miniformat är liiite godare, visst? Som de här små knubbiga plättarna. Foto: Eva Hilden Smith

Greppvänliga plättar som är så söta och goda att de egentligen kan ätas precis som de är, utan något till. Men med kokos och bär blir de ännu godare.

12-15 ­knubbiga plättar

1 banan

2 ägg

1 dl yoghurt

1 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

nypa salt

1/2 tsk bakpulver

fett att steka i

1 dl kokosflingor

bär och citronmeliss (kan uteslutas)

Gör så här:

1. Mosa bananen. Vispa ner ägg och yoghurt. Tillsätt vetemjöl, mandelmjöl, salt och bakpulver. Hetta upp fett i en plättlagg eller stekpanna. Stek små knubbiga plättar.

2. Vill du rosta kokos, hetta upp en gjutjärnspanna. Häll kokosen i den torra pannan och vänd runt den tills den tar lite färg. Det tar bara någon minut, så lämna den inte ur sikte.

Allergier? Mjölkfritt: ersätt yoghurt med havregurt. Stek i olja. Glutenfritt: ersätt vetemjöl med glutenfritt mjöl. Passar ej som äggfria. Gör bananvåfflor i stället!

Till ­bebisen!

Servera i lämplig konsistens.

Nuggets på quinoa

Finger food är perfekt på picknick – som dessa nuggets av knaprig quinoa!
Finger food är perfekt på picknick – som dessa nuggets av knaprig quinoa! Foto: Eva Hilden Smith

Knapriga nuggets, som funkar lika bra att steka till vegoburgare. Den som vill ha mer styrka i dippsåsen tar mango chutney i stället för mangopuré.

Ca 16 stycken

1 dl quinoa (röd eller vit)

1/2 gul lök

2 ägg

2 dl mandelmjöl

1 1/2 dl god riven ost

1 msk japansk sojasås

1 krm vitpeppar

1/2 dl ströbröd

rapsolja att steka i

1 1/2 dl tjock yoghurt

1/2 dl mangopuré (barnmatspuré)

lite currykrydda

morötter att knapra till

Gör så här:

1. Koka quinoan enligt anvisning på paketet men utan salt. Hacka löken fint. Blanda quinoa, lök, ägg, mandelmjöl, ost, soja, peppar och ströbröd. Forma nuggets och stek i medelvarm panna i generöst med olja, så att de får lite färg och osten smälter inuti.

2. Rör ihop yoghurt, mangopuré och curry och servera som dippsås till.

Allergier? Mjölk-/äggfritt: byt ägg, ost, ströbröd och mandelmjöl mot 3 dl mixade kikärter. Glutenfritt: välj glutenfritt ströbröd.

Till ­bebisen!

Servera i pytte­små smak­portioner.

Piroger med färs

Piroger fyllda med köttfärs eller vegofärs smaksatt med curry. Mmm!
Piroger fyllda med köttfärs eller vegofärs smaksatt med curry. Mmm! Foto: Eva Hilden Smith

Baka ett lass och lägg dem som inte går åt i ­frysen. Perfekt att ta upp för nästa picknick. Blir det deg över – gör en baguette!

15 st

1 pkt jäst

2 msk rapsolja

1 dl mjölk

4 dl vatten

1 tsk salt

1 nypa socker

2 dll grahamsmjöl

9-10 dl vetemjöl

1 gul lök

1-2 morötter

300 g vegofärs eller köttfärs

1 tsk currykrydda

rapsolja att fräsa i

4 dl krossad tomat

salt och peppar

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Värm olja, mjölk och vatten till 37 grader (fingervarmt) och lös upp jästen med blandningen. Tillsätt salt, socker och mjöl, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs 30 minuter.

2. Hacka löken fint, riv moroten fint. Bryn med köttfärs och curry. Tillsätt krossad tomat, låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in mer mjöl om den är kletig. Kavla den 1-2 cm tunn. Ta ut runda ”kakor” med en kopp eller skål. Lägg på fyllning och tryck ihop ordentligt. Lägg på plåt och sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa 20 minuter.

4. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Vegetariska piroger

Byt köttfärsen mot sojafärs eller 3-4 dl kokta belugalinser (finns i vanlig mataffär och kokar klart på en kvart).

Allergier? Mjölkfritt: byt mjölk mot havredryck. Glutenfritt: välj glutenfritt mjöl, gärna med inslag av fibrer. Ev kan mängden mjöl behöva justeras. Äggfritt.

Till ­bebisen!

Servera i lämplig konsistens/små bitar.

Frittata med lax och spenat

Frittata är god kall, och smidig att äta om den är skuren i greppvänliga bitar.
Frittata är god kall, och smidig att äta om den är skuren i greppvänliga bitar. Foto: Eva Hildén Smith

Smakrik omelett som sköter sig själv i ugnen. Fyll den med det ni gillar!

4 portioner 

1 liten lök 

3–4 kokta potatisar 

5 champinjoner 

150 g rökt lax 

6 ägg 

½ dl mjölk 

2 krm salt 

1 krm peppar 

rapsolja att steka i

1 dl riven god ost

1 näve spenat

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Finhacka löken, skiva potatis och svamp och skär laxen i bitar. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.

3. Hetta upp olja i en medelstor gjutjärnspanna som tål ugnen (dvs inte har plast-/gummi-detaljer som smälter). Fräs lök, svamp och potatis ett par minuter. Vänd ner laxen och häll över äggsmeten. Toppa med ost och grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter.

4. Toppa med spenat, låt svalna och skär i greppvänliga bitar.

Allergier? Mjölkfritt: ta vatten istället för mjölk, uteslut osten. Rätten är glutenfri. Passar ej som äggfri.

Till bebisen! Ge i små bitar. Undvik spenat.

Enklaste hamburgaren med falukorv

Mellan två hamburgerbröd kan man lägga nästan vad som helst. Allra enklast: några skivor falukorv och ett stekt ägg.
Mellan två hamburgerbröd kan man lägga nästan vad som helst. Allra enklast: några skivor falukorv och ett stekt ägg. Foto: Eva Hildén Smith

Enklaste burgaren! Den som vill byter ut korven mot stekt halloumiost eller marinerad tofu. Eller steker nuggetsfärsen till burgare (se recept ovan).

4 stycken

1 näve gröna blad (t ex spenat)

1 paprika

8 skivor falukorv/halloumi/tofu

4 ägg rapsolja

1 dl aioli

dressing eller ketchup

4 hamburgerbröd 

grönsaksstavar, t ex av gurka eller morot

Gör så här:

1. Skölj grönsakerna. Skär paprikan i tunna skivor. Skiva korven.

2. Vändstek äggen i olja i en stekpanna. Stek eventuellt korven (ej nödvändigt).

3. Lägg de gröna bladen, paprika, korv, ägg och dressing mellan bröden och servera med grönsaksstavar.

Allergier? Välj bröd, dressing och korv alla tål. Uteslut ägget vid äggallergi.

Till bebisen! Ge små bitar bröd, ägg och korv, men undvik hårda grönsaker och spenat.

Potatissallad med grillad kyckling och avokadodressing

Potatissallad med små bollar av mozzarella – kan bli en ny barnfavorit! Grillad kyckling till är gott.
Potatissallad med små bollar av mozzarella – kan bli en ny barnfavorit! Grillad kyckling till är gott. Foto: Eva Hilden Smith

Färdiggrillad kyckling – kan det bli enklare?

4 portioner

500 g potatis (gärna små)

150 g sockerärter

150 g tomater

1 rödlök

1 kruka basilika

150 g mozzarella (gärna små bollar)

4 grillade kycklingben

1 avokado

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

2 msk vatten

lite vitlök (kan uteslutas)

1 tsk dijonsenap

örtsalt och peppar

Gör så här:

1. Koka potatisen. Tärna om potatisarna är stora.

2. Skölj sockerärter och tomat, skär i bitar. Strimla löken. Repa bladen från basilikan. Tärna mozzarellan om den är stor.

3. Mixa samman avokado, olja, vinäger, vatten, vitlök och senap. Smaka av med salt och peppar. Blanda alla ingredienser utom kyckling och dressing, eller låt alla blanda sin egen sallad.

Allergier? Välj en kyckling som alla tål. Mjölkfritt: ersätt mozzarella med t ex stora vita bönor. Rätten är fri från ägg och gluten, förutsatt att kycklingen är det.

Till bebisen! Servera i lämplig konsistens.

Nyttiga chokladbollar med jordnötssmör

Lika söta som de är goda – och nyttiga!
Lika söta som de är goda – och nyttiga! Foto: Eva Hilden Smith

Ser ut som chokladbollar men är gjorda på aprikoser och är betydligt mer näringsrika.

Ca 20 stycken

200 g torkade aprikoser

1 msk kakao (mer för starkare smak)

1 tsk vaniljpulver

3/4 dl jordnötssmör

2 tsk olja

ev lite vatten

1 dl kokosflingor

Gör så här:

1. Mixa alla ingredienser utom kokosflingorna. Om det är för torrt, tillsätt lite vatten. Rulla bollar som rullas i kokos.

Allergier? Fritt från mjölk, ägg och gluten. Upplys om att det är jordnötter i, ifall någon är allergisk.

Till ­bebisen!

Servera i pytte­små smakportioner.