10 tips för barnets matlust

Utgå från favoritingrediensen och laga maten tillsammans med barnen kan vara något som väcker barnets matlust.

– Att laga mat till småbarn handlar ofta om självförtroende , säger Josefin Haamer von Hofsten, aktuell med boken ”Josses barnmat”. Att våga krydda och lita på sig själv. Ofta kommer det med andra barnet, och då är plötsligt allt jätteenkelt.

Josefines 10 tips för mera matglädje

1. Utgå från favoritingrediensen

Ta tag i barnets matintresse så fort barnet visar minsta tecken. Tycker han eller hon om kyckling – gör en massa rätter med kyckling som bas: Kyckling med potatis, med nudlar, med ärter, med majs. Och så vidare.
 

2. Laga mat tillsammans

Låt barnet vara delaktigt i matlagningen. Handla tillsammans, smaka och laga tillsammans. Det här är särskilt viktigt om man hamnat i en ond cirkel, men det är härligt för alla barn att få vara med och laga mat.
 

3. Koka i små bitar

Maten går fortare att laga om du först skär små bitar. Koka försiktigt i bara så mycket vatten att det täcker. Häll inte av kokvattnet, utan använd det till att mosa i, för då tar du samtidigt vara på alla näringsämnen i vattnet. Smaken blir dessutom godare!

4. Gör två varianter

En thaigryta med kyckling, nudlar, broccoli och bambuskott är en perfekt rätt för hela familjen. Koka i två grytor: I den vuxna grytan tillsätts sweet chilisås, ingefära och soja, medan barnet kanske bara får koriander och ingefära innan maten mixas.

5. Lätt att göra egen gröt

Mixa rågflingor, bovete eller havregryn till ett pulver som du blandar med lite vatten och kokar gröt på. Sedan kan man blanda med riven färsk frukt, skivad banan, torkade aprikoser i små bitar eller mosad mango. Servera med lite mjölk eller havredryck. Varför är man så rädd att göra egen gröt, men gärna serverar den köpta?

6. Låt barnet känna hunger

Låt kökets dofter bli aptitretare och använd kryddor som basilika, timjan, dragon och salvia. En knivsudd curry kan lyfta en gryta. Balsamvinäger också. Ät gärna samma sak som barnet. Det kanske känns konstigt, men ett läckert potatismos med sötpotatis och korianderlax är väl inte så tokigt. Eller prova med en annan rätt: det finns så många olika livsmedel. Vi är alla individer! Låt barnet sitta vid en matglad kompis – på dagis äter de flesta glatt! Och låt barnet få bli lite hungrigt!

7. Duka fint

Tänd ljus, stäng av radio, tv och telefoner, duka lite fint. Och tänk på dig själv som en förebild: Gå inte runt och ät på en macka. Eller prata i telefon. Vi vill ju att våra egna barn ska sitta ner när vi äter!

8. Fredagsmys för bebisar

När barn väl har lärt sig pincettgreppet brukar de gilla att plocka med saker. Gör en buffé av goda grejer: majs, ärter, skinkbitar, persika, pasta, bönor, mozzarella. Lägg allt i små skålar, så att man kan ta det man vill ha. Det är också ett bra festtips om man bjuder en annan familj på middag. Tillbehör och starka, goda såser till de vuxna och så kan alla äta tillsammans. Att göra egna pizzor där alla får lägga på sin egen fyllning från en massa skålar är också kul.

9. Locka inte med efterrätt

Lura aldrig barnet genom att först ta en sked med aprikospuré och sedan en med mos. Tilliten får sig verkligen en törn av det. Däremot kan man ju alltid ta en liten mängd katrinplommonpuré till mixat kött och potatis. Vi vuxna har ju ofta lingonsylt eller liknande som en smakbrytare till maten. Locka aldrig med efterrätt. Det blir så fel. Ungefär som att maten är något hemskt som de ska pina i sig för att få det goda efteråt. Det är maten som ska vara god! Sedan är det faktiskt så att man ibland orkar en dessert fast man inte riktigt åt upp all mat. Har det aldrig hänt dig?

10. Vispa moset

Mixa aldrig potatis med stavmixer – stärkelsen i potatisen blir till klister och ger moset en hemsk konsistens. Potatis ska mosas eller vispas. Eller så blandar man potatisen med morot eller palsternacka. Då blir moset sötare och godare och kan dessutom mixas.

Publicerad i Vi Föräldrar nr 4, 2010.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren