Måste man må så illa?

Måste man må så illa?

Fråga

När jag väntade mitt första barn började jag ganska direkt må illa. Under vecka 7 slog det till med full kraft. Jag spydde inte mycket men mådde illa hela dygnet, åt dåligt och gick ner i vikt. Det blev mer uthärdligt senare, men jag mådde illa i nio månader. Jag mådde illa när jag vaknade, men värst var det på eftermiddagen och kvällen. Nästan varje dag gick jag och la mig tidigt bara för att komma ifrån eländet.
Jag provade alla råd jag fick av barnmorskor och dietister (salt på morgonen, ingefära, äta lite och ofta med mera) men inget hjälpte. Annars var graviditeten normal förutom att jag den sista tiden fick högt blodtryck, gränsvärden för havandeskapsförgiftning och att min pojke var lite liten när han föddes på grund av det.
Nu funderar vi på barn nummer två. Hur stor är risken att jag kommer att må lika illa denna gång? Finns det något man kan göra för att förebygga?

Ska jag våga igen?

Svar

Det är mycket oklart varför en del kvinnor mår så illa under graviditeten. Man vet att den sociala situationen, trötthet, nattarbete, oregelbundet ätande och liknande kan påverka. Kvinnor som lever så löper då större risk att drabbas gång på gång. Det finns även teorier om att barnets kön påverkar. Man tror också att ökningen av graviditetshormonet östrogen spelar in.
Men varje graviditet är unik och de flesta har olika social situation vid varje graviditet. Risken är inte så stor att du ska drabbas av svårt illamående vid nästa graviditet. Tyvärr finns det dock inga mirakelmediciner.
Några tips kan jag dock ge:
• Att äta ofta och små portioner är viktigt. Kanske bara några tuggor eller klunkar mat i taget. Undvik mjölkprodukter, fil, mjölk ost.
• Att vila ofta är bra, trötthet förstärker illamåendet.
• Att leva regelbundet är en fördel.
• Att äta sent innan man går och lägger sig fungerar bra för många.
• Majs brukar fungera ibland, liksom ingefära som du rekommenderats tidigare. Nu finns ingefärstabletter som hälsokost.
• Akupunktur hjälper i vissa fall.
• Om man mår mycket illa och kräks ofta kan man läggas in och få dropp. I mycket svåra fall finns mediciner att ge, men de hjälper inte alla.
Du kan alltså inte veta i förväg om du kommer att drabbas av svårt illamående även denna gång. Men den här gången är du förberedd inför ett eventuellt illamående och kanske kan du planera ditt liv bättre efter detta. I och med det tror jag att du klarar av illamåendet bättre.

Christina Wahlström