Måste jag bekosta barnens resor till pappan?

Måste jag bekosta barnens resor till pappan?

Fråga

När jag separerade från mina barns pappa så flyttade han ifrån stan, 12 mil bort till en annan ort.
På familjerätten sa han att hämtning och lämning inte är något han kommer att belasta mig med, eftersom det var han som valde att flytta. Det höll i cirka sex månader. Sedan fick jag börja hämta barnen på hans nya ort. Hans motivering var ”ekonomiska problem” och att ”det var min tur att börja hjälpa till”.

Barnen bor hos mig på heltid och är hos honom varannan helg. Nu har jag pendlat varannan söndag i ett års tid, 12 mil dit och 12 mil hem, och tycker nu att det är dags att vi återgår till det vi kom överens om på familjerätten.

För mig känns det väldigt onödigt att bila upp underhållet istället för att pengarna går till barnen. Vad har jag för rättigheter och skyldigheter i detta ärende?

Tacksam för snabbt svar

Svar

Huvudregeln är att umgängesföräldern ska hämta och lämna barnen.

 

Boendeföräldern ska dock underlätta att umgänget blir av. Kostnaderna för resor vid hämtning och lämning ska boendeföräldern ta del av efter vad som är skäligt med hänsyn till föräldrarnas betalningsförmåga och beräknas i normalfallet som när underhållsbidrag till barn bestäms.

 

Kostnaden ska bestämmas efter billigaste val av färdmedel.

 

Har umgängesföräldern inte råd kan denne söka ekonomiskt bistånd från socialtjänsten.

 

Kommunen har skyldighet att vid behov bistå föräldrarna med att upprätta ett avtal om resekostnaderna i samband med umgänget.

Katarina Rogeman, advokat