Mammas mat kan göra barn feta

Fel mat under graviditet kan vara en orsak till den ökande övervikten

Fel mat under graviditet kan vara en orsak till den ökande övervikten, anser en del.

Andelen överviktiga 4-åringar har sedan 1985 ökat från fem procent till över 20 procent.
– Det måste rimligtvis bero på att någonting är grundläggande fel i vår kosthållning, säger Birgitta Strandvik, överläkare och professor vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Birgitta Strandvik tillhör de forskare som anser att sammansättningen av fettsyror har blivit skev i vår västerländska kost, och att det bland annat är detta som avspeglar sig i den ökande andelen överviktiga.
Hon anser att vi idag äter för lite av det som kallas alfa-linolensyra, moderfettsyran i omega-3-fettsyrorna som bland annat finns i fet fisk och rapsolja, i förhållande till linolsyran eller omega-6-fettsyrorna som bland annat finns i margarin.
– Mekanismerna bakom är inte helt kända. Men övervikten hos allt fler skulle kunna bero på att mammor äter för lite alfa-linolenfettsyror under graviditet och amning, säger Birgitta Strandvik som menar att vi bör få i oss högst fyra gånger så mycket linolsyra som alfa-linolsyra.
Bengt Vessby, överläkare på metabolenheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, håller inte med henne. Enligt honom är det inget fel på de svenska kostråden – problemet är att de inte efterlevs.
Såväl Birgitta Strandik som Bengt Vessby medverkar i boken ”Forskare klargör myter om maten” som snart kommer ut.

Källa: Aftonbladets nätupplaga