Kritik mot studie om tv-tittande

Svensk forskare kritisk mot amerikansk tv-studie.

I januarinumret av tidskriften Acta Paediatrica publiceras en översiktsartikel där professor Dimitri A Christakis från Seattle Children´s Research Institute och Washington universitet i USA redovisar sin slutsats: I flera studier har forskare funnit att språkutvecklingen och läs- och minnesförmågan hos barn hämmas av tidigt tv-tittande. Föräldrar bör begränsa tv-tittande för barn under två år (läs mer via länkarna nedan).

Barnkulturforskaren Margareta Rönnberg är kritisk mot studien. På alltombarn.se skriver hon:

Christakis väljer ut och läser studier ungefär som djävulen läser Bibeln. Endast laboratoriestudier och stora statistiska studier räknas, inga kvalitativa studier som t ex vår egen och de som refereras i ”Blöjbarnsteve” (2008). Inga studier som undersökt barns vardagliga tv-tittande i hemmet finns med och därmed inte heller föräldrars typiska kommentarer och samspel med barnen.”

Hon fortsätter och säger bland annat:

Christakis utgår från en mängd obefogade antaganden som grund för att tv-tittande inte är att rekommendera: han säger till exempel att så unga barn som 14 månader gamla imiterar det som de ser och hör på tv, men utgår då från att detta skulle vara skadligt (men om man imiterar ord man hört är det ju bra… C. tar förmodligen för givet nåt i stil med”våldsimitation”?)

Han utgår vidare från att tv troligen är negativt pga att tv-tittandet undantränger tid till annat som skulle vara nyttigt, men om det vet vi ingenting. Det är inte alls säkert att barnets föräldrar verkligen skulle prata med barnet och alltså utveckla dess språk ifall barnet inte såg på tv, ej heller att någon förälder skulle orka högläsa barnböcker för sin 2-åring i 2-3-4-5 timmar per dag. kanske satt barnet annars bara och såg sig omkring under dessa timmar som nu upptas av stimulans från tv?

Christakis slutsats är att ingen studie visat på några fördelar med tidigt tv-tittande, men det beror ju på att ingen ens undersökt möjligheten av att tv skulle kunna ha några positiva konsekvenser. Forskare brukar lättast får forskningsmedel till sådant som tros utgöra ett hot….”

Läs mer


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren