Han kräks av bitar av maten

Han kräks av bitar av maten

Fråga

Har en pojke på snart 19 månader. På grund av kraftig kolik och känslig mage började vi förhållandevis sent med att introducera mat – först vid dryga 6 månaders ålder, redan då var det problematiskt. Han ammades tills han fyllde 1 år.

Vårt främsta problem är att han inte klarar av att äta mat som innehåller bitar. Han kräks så fort det kommer på tungan. Som förälder känns det hopplöst. Vi har försökt med allt. Mos och fiskbullar samt gröt och annat flytande fungerar, men sedan tar det stopp. Han äter frukt som är riven eller mosad. Har kontakt med läkare på sjukhuset som säger att detta kommer att sgå över. Men de har inte gjort några undersökningar.

Är detta vanligt bland så pass stora barn och är det rätt att vi bara ska vänta ut detta? Kan tillägga att han håller sin viktkurva någorlunda.

Orolig

Svar

För det första vill jag säga att det är ett väldigt gott tecken att er lille son följer sin tillväxtkurva. Då lyckas han – och ni – trots hans besvär få i honom det han behöver för att växa och utvecklas.

Vissa barn kräks helt enkelt lättare av bitar i maten, visst är det så. Men jag tycker ändå för säkerhets skull att ni ska be er läkare om remiss till logoped som är inriktad på barns tugg- och sväljutveckling.

Logopeden kan undersöka om det verkar finnas något bakomliggande problem och ge tips på vilken mat och vilka konsistenser man kan öva med.

Faktum är att vissa barn har lättare att äta små bitar plockmat än traditionell barnmat på burk, som är i form av purékonsistens med bitar i. Puré med bitar är nämligen en ganska svår konsistens att handskas med, eftersom det blir två olika konsistenser i en.

Sara Ask, dietist