Kan vi resa till Thailand?


Kan vi resa till Thailand?

Fråga

Min sambo och jag har en underbar liten kille på 6 månader. Vårt stora intresse är att resa och vi funderar nu på att resa till Thailand till sommaren. Men vi vill ju inte utsätta vår son för allvarliga risker.
Därför undrar vi hur farligt det egentligen är att flyga med små barn? Borde vi vänta med det tills vårt barn blir äldre? Är det något man bör tänka på inför och under flygresan?
Vad bör man annars tänka på utomlands? Förutom att inte ge honom vatten ur kranen och att skydda honom från solen.

Sofia

Svar

Detta är en ganska svår fråga, eftersom jag  inte kan säga att det inte är några problem och javisst går det bra. Som barnläkare ser jag ju de enstaka fall där det blivit problem på något sätt, och inte de säkert 99 procenten där allt gått jättebra och blivit en fin upplevelse för barnet och föräldrarna.
Det nästan vanligaste problemet man upplever som barnläkare är den stress och oro som uppstår när barnet blir sjukt till exempel i någon infektion precis innan man ska ge sig av. Då är det bra med ett avbeställningsskydd!
Själva flygresan går i allmänhet bra även om det kan vara tråkigt för barnet med de många flygtimmarna och risken finns att han blir kinkig. Ett problem är om barnet är förkylt eller har öroninfektion, med tryckförhållandena i kabinen. Näsdroppar och något febernedsättande och värkstillande är då bra att ha med sig.
I tropiska länder är riskerna som du säger värmen, solen, vätskebrist, samt olika infektioner, dels mag/ tarmproblem men även vanliga barnsjukdomar som öroninfektion, urinvägsinfektion, feberkramp och andningsbesvär i samband med luftvägsinfektion. Men som tur är finns det ju faktiskt i allmänhet god sjukvård även i turistländer! Det kan vara en god idé att kontrollera detta när man kommit fram, med resebyrån eller på annat sätt, så att man är förberedd om något skulle hända.
Om man planerar att bege sig till mera avlägsna länder och utanför turistorterna, så ska man rådgöra om vaccinationer och eventuell malariaprofylax med närmaste infektionsklinik eller vaccinationsmottagning eller vårdcentral.
Svenska Smittskyddsinstitutet och amerikanska Centers for Disease Control till exempel har mycket fin information på sina hemsidor, om specifika länder och sjukdomar.
Adresser:
www.smittskyddsinstitutet.se
www.cdc.gov

Mats Aili

Ställ en fråga


Klicka här!