Kan vi åka bort från vår dotter?


Kan vi åka bort från vår dotter?

Fråga

Jag och min sambo blev föräldrar den 24 juli förra året. I nuläget är vi förlovade men avser att gifta oss i mitten av augusti nästa år, det vill säga när vår dotter är drygt 1 år.
I samband med giftasplanerna kommer även bröllopsresa på tal. Är det för tidigt att lämna vår tös hemma hos farmor och farfar under en vecka? Hon träffar dem i snitt vid två tillfällen per månad och då ibland i ett par timmar och andra gånger ett par dygn i sträck. De bor tio mil bort.
Det är lite tidigt att idag säga hur hon kommer att utvecklas som person, hur trygg i sig själv och med farföräldrarna hon kommer att vara som drygt 1-åring. Men om man förutsätter att hon varken är helkavat eller jätteängslig, och är väl familjär med farmor och farfar – anser du då att vi ska avvakta med resan, ta henne med eller begränsa trippen till några dagar eller en weekend?
Vad säger sakkunskapen om att föräldrar och barn skiljs åt när barnet är i den åldern? Förstår att det ytterst beror på vem barnet lämnas till och hur barnet är som person.

Mamma och blivande fru

Svar

Sakkunskapen tycker mycket olika i frågan om i vilken ålder vi kan lämna våra barn. Det vanligaste svaret ni skulle få är troligen att vi inte ska lämna våra barn under en vecka före 3 års ålder.
Detta svar tycker jag är för enkelt. För det handlar förstås, som du skriver, också om hur våra barn är och hos vem de ska vara. Och det handlar förstås också om vilka ni är, ni föräldrar.
Om ni tänker er en fantastisk vecka tillsammans, till exempel på en vit strand, bara ni två på bröllopsresa, ett minne för livet. Om ni litar på att er dotter har det riktigt bra hos sina farföräldrar som hon känner väl. Om ni ofta ringer hem och pratar med er dotter. Om ni är beredda på att vara nära, nära ert barn, kanske både dag och natt då ni kommer hem. Om ni känner mer glädje och förväntan inför er bröllopsresa än oro för ert barn, då tycker jag att ni ska åka.
Ett ytterligare sätt att öka tryggheten, är att farmor och farfar bor hemma i er bostad med dottern medan ni är borta, om det är möjligt.
I vilket fall finns det väl inget som hindrar att ni planerar för resan ända fram till ni måste ta det definitiva beslutet (till exempel sista betalningsdatum), då kommer ni definitivt att veta hur ni ska göra.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!