Kan p-piller skada fostret?


Kan p-piller skada fostret?

Fråga

Jag har en dotter på 11 månader som jag fortfarande ammar en gång per dag. Jag äter minipiller, Follistrel, och har ofta mellanblödningar. Jag blir så trött på att blöda så ofta och det blir ju dyrt i längden.
Har läst att man måste ta sina minipiller vid nästan exakt samma tidpunkt varje dag om de ska fungera, annars kan man bli gravid. Kan blödningarna ha något med graviditet att göra? Och kan ett foster ta skada av minipiller eller p-piller om man blir gravid utan att veta om det och alltså fortsätter med pillren fast man är med barn?

Blodiga mamman

Svar

När man ammar bör man inte äta vanliga p-piller, så kallade kombinerade p-piller. Minipiller är däremot något man rekommenderar även i samband med amning.
Precis som du säger så är det viktigt att man tar sina minipiller regelbundet för att de ska ge ett säkert skydd mot graviditet. Att ta minipiller med 24–26 timmars intervall är det man rekommenderar.
Har man en dag glömt ett piller några timmar – eller helt hoppat över att ta det – bör man under 2 veckors tid använda kompletterande skydd, exempelvis kondom.
Man har inte sett några ”fosterskadande” effekter av minipiller, men vanliga p-piller tros kunna ge en för hög hormondos till fostret, dock har man inte sett några egentliga skador på fostren.
Tyvärr är det inte så ovanligt att man har mellanblödningar när man tar minipiller. För det mesta beror blödningen på den lägre hormondos som finns i minipiller, men du bör ändå kontakta en gynekolog för att utesluta andra orsaker.
Andra minipiller du kan prova är till exempel Exlutena. Ibland kan det skilja lite mellan de olika sorterna.

Marie Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!