Kan kondylom överföras?


Kan kondylom överföras?

Fråga

Jag väntar vårt första barn om två månader. För tio år sedan fick jag veta vid en gynekologkontroll att jag har kondylom och att det aldrig kommer att försvinna helt.
Jag har sedan dess fått könsvårtor då och då, ibland med flera års mellanrum. Nu hörde jag talas om att detta kan överföras till mitt barn vid förlossningen. Stämmer det? Finns det något man kan göra för att detta inte ska inträffa? När det gäller förlossningen är det detta jag oroar mig mest för.

AKS

Svar

Kondylom är egentligen vårtor i underlivet. De orsakas av vårtvirus som kan överföras vid sexuellt samliv. Som vårtor på händer och fötter försvinner de ofta med tiden, men ibland måste de behandlas för att inte ge besvär i form av till exempel klåda. Några av virusvarianterna som ger kondylomvårtor kan på lång sikt ge cellförändringar i livmodertappens slemhinna. Av denna anledning brukar man därför ofta råda kvinnor som en gång behandlats för kondylom att gå på gynekologiska cellprovskontroller. Det är däremot mycket ovanligt att man får besvär, även om det är många år sedan man hade kondylomvårtor.
Att det skulle vara farligt i samband med förlossningen stämmer inte i praktiken. Man har sagt att kondylom skulle kunna tänkas ge vårtor på barnets stämband om mamman har mycket vårtor i underlivet i samband med förlossningen.
I de enstaka fall som beskrivits i litteraturen har det då varit fråga om extremt riklig vårtväxt hos kvinnan. Detta är dock mycket sällsynt. Det är inte farligt att föda barn på normalt sätt även om man skulle ha enstaka kondylomvårtor.
Om det dessutom är många år sedan man haft några vårtliknande förändringar finns det inget som talar för att en vanlig förlossning skulle innebära risker för barnet.

Marie Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!