Separera med bebis – när kan ett barn sova utan sin mamma?

Separera med bebis – hur löser vi det?

Fråga

Jag och min före detta flickvän är föräldrar till en tio månader gammal baby. Tyvärr har vi ett problem, vi har haft det väldigt jobbigt och strax efter vår dotter föddes flyttade vi isär efter tretton år ihop. Vi  pratar och umgås lite, men båda är vi rädda att bli osams så vi skulle behöva lite hjälp!

Vi är nu i efterhand överens om att det inte var så dumt att flytta isär, så att vi fick andas och kanske kan det bli något mellan oss igen. Jag känner mig starkare nu, jag mådde jättedåligt i vintras. Jag hade massor med krångel efter och före förlossningen, konstiga hjärtljud, hjärtat slog i otakt och ingen visste vad det var. Någon sa att det liknar hjärtflimmer, någon annan sa något annat, så det var ganska jobbigt ett tag.

Just nu är det största problemet att vår dotter inte får sova hos mig för sin mamma. Min före detta sambo tycker att hon överger sitt barn om hon låter barnet sova hos någon annan än hos sig. Jag kan förstå detta, men har försökt gå min före detta sambo till mötes. Båda sover hos mig ibland, för att jag skall få ha dottern hos mig på natten, så att hon vänjer sig att sova hos mig också.

Är det för tidigt för en tio månaders bebis att sova utan mamma? Tar hon skada av att flyttas fram och tillbaka? Det handlar ju inte om varje dag utan det handlar om några nätter hos mig över helgen. Det borde väl inte skada?
Vi vet inte vart vi skall vända oss för att få hjälp med detta problem. Vårt bvc har vi inget direkt förtroende för tyvärr! 
Pappan

Malin Alfvén, föräldra- och barnpsykolog svarar: 

”Testa hur det går”

Jag förstår vilken stor och påfrestande upplevelse det har varit för dig att bli pappa och samtidigt separera. Därför blir jag extra glad då jag läser att ni är rädda för att bli osams, då ni träffas tillsammans med er dotter. Att ni kan vara arga på varandra, efter att ha levt ihop i tretton år och nu brutit upp, är ju inte konstigt, men att vara arga inför barnet är något vi ska försöka undvika så mycket det nu går. Detta är särskilt viktigt eftersom ni inte bor ihop längre och er lilla dotter ska utveckla sin alldeles egen relation till var och en av er.

Jag blir också glad över att mor och barn sovit hos dig ibland för att vänja er dotter vid att vara hos dig.

Din stora fråga är om hon tar skada av att sova utan sin mamma. Det beror ju på så många olika saker, till exempel vilken sorts person er dotter är, vilken relation hon har till dig och mamma, vilken period av sin utveckling hon befinner sig i.

För er dotter är det inte miljön som är viktig, för henne är det ni föräldrar och närheten och kärleken till och från er som är huvudsaken. Där kärleken och inkännandet finns är hon trygg.

Så mitt svar till dig blir att ni skulle kunna testa och se hur det går. Börja med en natt i taget och se hur hon reagerar. När en-nattsövernattningarna verkar gå bra, så kan ni utöka med en natt till. Barnen vet själva vad som är bra för dem och vi föräldrar märker det, vill jag påstå. Särskilt när man är så inkännande och omhändertagande som du och mamman verkar vara.
Men det stora frågetecknet är hur hennes mamma ska klara av övernattningarna till en början. Därför tror jag att det är bra att bestämma ett datum för första övernattning. Kanske fjorton dagar framåt i tiden. Då får mamma tid att förbereda sig och indirekt också er dotter. Det är som när våra barn ska börja dagis. Just eftersom vi vet start­datum, så ser vi på oss själva och på våra barn på ett nytt sätt och vi förändrar också vårt sätt att vara gentemot våra barn. Detta blir en del av invänjningen till allt det nya.
Så vad jag vill säga är att en lugn invänjning i er dotters takt kommer hon inte att ta skada av.