Kan fostret ha tagit skada?


Kan fostret ha tagit skada?

Fråga

Vi har just fått veta att vi väntar vårt tredje barn, ett planerat och välkommet barn på alla sätt. Men tyvärr kan jag inte riktigt njuta av graviditeten och det blir tydligen värre för varje gång.
Jag är, som barnmorskan skrev i journalen när jag väntade nummer två, ”matnojig”. Jag är så orolig att det går till överdrift, det inser jag.
Nu läste jag i Livsmedelsverkets rekommendationer att man ska vara försiktig med vakuumförpackad skinka därför att det kan bildas mikroorganismer om den ligger länge. Jag åt kokt skinka och blev magsjuk dagen efter. Om skinkan inte var bra, kan det i så fall ha skadat fostret?
Om man får i sig skadliga saker från maten, brukar det bli skador på fostret eller blir det oftast missfall? Jag är ju i början av graviditeten, så det känns extra viktigt att vara försiktig.
Jag brukar dricka grönt te på morgonen. Kan jag fortsätta med det? Kan jag fortsätta att ta vitamintabletter som vanligt?

Lotta

Svar

Du behöver inte vara orolig för att vakuumförpackad mat är skadlig om inte sista förbrukningsdag har gått ut. Mat som upphettats till 70 grader kan man äta. Kött kan vara rosa inuti utan att vara skadligt att äta.
Det du behöver tänka på är att det inte är så bra att äta Östersjöfisk mer än en gång per månad. Dessutom bör du avstå från att äta rå eller gravad fisk som inte har varit fryst. Rått kött, till exempel råbiff, bör du undvika samt opastöriserade ostar.
Det viktiga är att äta en allsidig och blandad kost när man är gravid. Vitamintabletter kan du gärna fortsätta att ta i rekommenderade doser. Ofta behöver man dessutom ta järntabletter som kosttillskott eftersom järnbehovet ökar under graviditeten.
Du kan fortsätta att dricka grönt te. Alkohol och tobak ska du naturligtvis undvika.

Maria Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!