Kan ett barn känna njutning?


Kan ett barn känna njutning?

Fråga

Vi har en ny situation hemma som jag inte vet inte hur jag skall hantera. Min dotter stänger in sig på toaletten. Jag har ”ertappat” henne med underbyxorna nerdragna.
Kan ett barn känna någon njutning vid 6 års ålder? Det känns inte normalt, jag menar – hon har ju inte ens tappat mjölktänderna.
Hur ska man hantera det här? Jag känner mej äcklad, men det får jag ju inte visa. Vad säger man? Vad gör man? Det stämmer inte, ena stunden leka med nallar och nästa detta…

Tacksam för råd

Svar

Vi är många som blivit ”ertappade” just i 6-årsåldern. Som barn vet vi att detta är något vi inte talar med våra föräldrar om och vi gör det i hemlighet. Som föräldrar reagerar vi olika. En del med förvåning, en del med äckel och en del med glädje.
Att små barn kan njuta av att onanera, det vet vi. Lustkänslor från könsorganen kan vi uppleva från det vi är mycket små. Och som föräldrar gör vi klokt i att acceptera och respektera detta.
Din dotter befinner sig i en ålder då hon utforskar sig själv. Lilla tonåren kallar vi den utvecklingsperioden. Det är typiskt för en sån period att vi pendlar mellan att vara små och att vara stora.
Hur vi föräldrar än tänker kring det, så handlar det för barnen om att kunna njuta av sig själva, sina kroppar och sin omvärld.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!