Jag vill så gärna ha en dotter

Jag vill så gärna ha en flicka

Fråga

Jag känner igen mig väldigt tydligt i en tidigare insändare, om att sörja den flicka man inte fått. Jag har två underbara pojkar och jag själv är ju inte purung längre, snart 38 år.  Mina (våra) tankar handlar just nu om att skaffa ett tredje barn. Jag vet inte om vi orkar med en småbarnsperiod till, men glädjen skulle ju vara stor ifall det blev en flicka. Det är väldigt svårt att veta om man fattar rätt beslut, men vi vill ju inte ångra oss när tiden väl ”runnit ut”.

Hur ska man veta om man kan vila lugnt i det beslut man fattar? Hur kommer man fram till det? Är det vanligt med  fyrtioåriga mammor?

Mycket av min tid cirkulerar omkring dessa tankar och jag skulle vilja känna ett lugn. Kanske jag kan få lite vägledning av dig?

Tacksam för svar

Svar

Det är svåra frågor och viktiga tankar du har. Det är ju därför som dina tankar ständigt cirkulerar kring dessa frågor. Den lättaste att svara på är om det är vanligt att få barn när vi är i fyrtioårsåldern. Svaret på den frågan är: Ja. Särskilt då vi skaffar oss ett tredje eller fjärde barn. Eftersom vi ofta är över 30 när vi skaffat vårt första barn numera, så faller det sig naturligt att vi närmar oss 40, då vi får barn nummer tre eller fyra. Visserligen är det svårare att bli med barn ju äldre vi blir, men allt fler familjer skaffar ett tredje barn.

Vägen dit är ofta full av tankar och oro. Och egentligen är det väl just på det sättet vi fattar sådana här viktiga beslut. Vi stöter och blöter och går ett steg framåt mot ett beslut och så backar vi två steg och står och stampar ett tag och så går vi framåt igen. ”Fördelen” med din ålder är ju att du vet att ni måste fatta ett beslut ganska snart. Och när ni väl gjort det, så kommer du att vara lugn i det.

Sedan kommer nya tankar och ny oro. Vilket beslut ni än tar så kommer inte lugnet att infinna sig för någon längre tid. Säg att ni nu beslutar er för att skaffa barn. Om du då inte blir gravid ganska snart, kommer oron över att du kanske inte kan bli med barn. Om du blir gravid, kommer oron kring vad det blir för kön tills du har tagit reda på det, vilket vi ofta gör i din situation. Skulle det bli en pojke, då kan du sörja den flicka det inte blev, redan under graviditeten, och börja glädja dig åt den pojke som kommer. Skulle det bli en flicka, så kan du glädja dig åt det. Ett litet tag.
Sedan kommer ändå all oro kring om det blir något fel på barnet. Dessa tankar ökar för varje barn, även om man tagit reda på att det inte är något större fel. Sedan kommer oron för att räcka till, för att orka, för att klara förlossningen och så vidare. Ja, du vet.

Så vad jag vill säga är, att du kommer att vila lugnt i det beslut du kommer fatta. Men oron det medför kommer vi inte undan. Det är en del av graviditeten och föräldraskapet.   

Malin Alfvén, föräldra- och barnpsykolog