Jag vill ha egen tid – också


Jag vill ha egen tid – också

Fråga

Utomstående som träffar vår 2-åriga dotter tycker att hon är harmonisk, intelligent och kärleksfull. Det tycker vi också.
Hon är dessutom enormt mammig. Hon accepterar inte att jag går på toa, lagar mat, läser tidningen eller talar i telefon – kort sagt ägnar mig åt annat än henne.
Det pågår en kamp mellan oss, där jag kämpar för att behålla lite egen plats. Är jag dålig som vill vara ifred ibland?
Saken blir inte bättre när mitt barns gudmor tycker att jag gör fel som blir irriterad och gör på mitt sätt, i stället för att ge henne villkorslös kärlek. Det är en viljekamp.

Gör jag fel?

Svar

Alla dessa älskade, smarta och krävande barn som lärt sig att vi föräldrar i all vår kärleksfullhet har så svårt att stå emot deras krav på till exempel ständig närvaro och total uppmärksamhet.
Det är sant att villkorslös kärlek är viktig under våra barns första tid. Men därefter är det lika viktigt att vi berättar för dem, direkt och indirekt, att vi alla har ett eget liv också.
Vi måste få tänka, tycka, vara och göra saker som självständiga människor, vi också. Och hur ska din dotter lära sig allt detta om inte du visar vägen?
Att tro att villkorslös kärlek räcker för att ett barn ska bli tryggt och harmoniskt är fel.
Vi utvecklas och mognar inte utan att vi också får motstånd. Och det motståndet måste komma från dem som älskar oss mest och som vi litar på. Och motstånd visar vi föräldrar bland annat just genom att vi blir bestämda, arga och irriterade ibland.
Så mitt svar blir alltså: fortsätt att kämpa för att också du ska ha en egen plats i familjen, eftersom det är det din dotter behöver just nu. l

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!