Jag känner mig alltid stressad


Jag känner mig alltid stressad

Fråga

Jag är en ung, ensamstående mamma som har en dotter på 1,5 år. Jag känner mig hela tiden så fylld av stress. Fast jag har all tid i världen att göra saker och ting måste allt gå fort, känns det som. Jag vill inte ha det så. Jag bär ständigt en tung känsla i bröstet och blir jättestressad, vilket min dotter känner av.
Det spelar ingen roll vad jag gör: handlar mat, dammsuger, lagar middag, tittar på tv, tar en promenad och så vidare. Jag finner ingen ro.
Jag skulle vilja ha hjälp att kontrollera stressen, eftersom jag inte kan göra det själv. Finns det någon jag kan vända mig till – det måste väl finnas fler som jag?

Tacksam för svar

Svar

”Det måste väl finns fler som jag”, skriver du sist i ditt brev. Och det kan du vara säker på att det gör. Vi behöver bara öppna en tidning, så kan vi läsa om alla människor som känner sig stressade och som inte kan koppla av ordentligt, ens då de har möjlighet till det. De känner sig alla som du.
Stress hänger inte bara ihop med arbetslivet som vi tror ibland, utan kan upplevas i massor av situationer i livet. Ett visst mått av stress är bra, annars skulle vi inte få särskilt mycket gjort, men när vi som du känner oss stressade hela tiden och får en tyngd över bröstet, så är det inte längre någon bra stress. Då behöver vi göra något för att minska stressen, precis som du skriver.
Överallt kan vi läsa om olika sätt att minska vår stress. Men det knepiga är att det inte finns ett enda sätt som hjälper alla, utan vi måste söka oss fram till det som passar just oss bäst. Här kommer några exempel.
• Att tala med andra om hur vi känner är bra för många och det kan vi göra med dem vi känner eller med experter av olika slag (t ex med psykologen på barnavårdscentralen). Då lättar ofta tyngden, åtminstone för ett tag.
• Att träna någon sport eller jogga, att lära sig meditera eller gå till en massör eller naprapat är också bra för många.
• Att ta en lugnande tablett ibland hjälper en del av oss. Ibland handlar stressen om att vi befinner oss i ett skede av livet då vi varken vet ut eller in. Vad ska vi göra med vårt liv? Vad vill vi göra med vårt liv? Kanske är det en sådan här fas du befinner dig i just nu?
• Att skriva ner tankar och idéer är också ett sätt att bli av med stress. Eller att rita och måla.
Som sagt, det finns många sätt att pröva för att minska stressen och du har ju redan börjat genom att skriva det här brevet till Vi Föräldrar.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!