Jag har dåligt samvete jämt


Jag har dåligt samvete jämt

Fråga

Jag har en dotter på 20 månader som precis har börjat förskolan, vilket har fungerat väldigt bra hittills. Hon är för det mesta nöjd och glad. Detta gäller även oss vuxna, även om vi givetvis är trötta ibland. Allt borde vara frid och fröjd – men jag har ändå dåligt samvete hela tiden.
Jag tror det beror på att jag egentligen har ganska dåligt självförtroende och ständigt fokuserar på det negativa hos mig själv.
Allt har blivit en ond cirkel. Vissa dagar känner jag inte igen mig själv. Jag är spänd och inbillar mig saker.
När min dotter var 3–4 månader och skrek som värst en kväll, gjorde jag en häftig rörelse när jag höll henne. Jag liksom ryckte till lite för hårt när jag vaggade henne i famnen. Detta har etsat sig fast i minnet. Vissa dagar kan jag ha enorma skuldkänslor för detta och tro att jag har skadat henne. Fast jag logiskt vet att jag inte har det. Detta hände ju för 1,5 år sedan.
Jag trodde att dessa tankar skulle försvinna med tiden. Har pratat med min man och mamma, men de förstår inte. Andra mammor säger att de också har tagit i sina barn för hårt ibland, men de kan bara skaka av sig det och mår inte lika dåligt som jag.

”Nervvraket”

Svar

Jag skulle önska att du kunde se dig själv som den kreativa och fantasifulla människa du är! Just nu befinner du dig i en övergångsfas i livet-med-barn. Den fas då du för första gången lämnar bort din dotter under flera timmar varje dag till andra som ska ta hand om henne.
Inte konstigt då att du tänker tillbaka på situationer när något hotfullt hände din dotter, tänker jag. Det kan ju hända massor av saker på förskolan då du inte är med henne och det måste du vara förberedd på. Din oro gör dig bättre förberedd, vill jag påstå. De olika situationerna som du fantiserar om hjälper dig med det.
De här negativa tankarna kan du inte bli av med, eftersom du har sådan nytta av dem – om nu något skulle hända. Och du kommer ha dem mer eller mindre olika dagar och olika perioder i ert liv, just som du beskriver.
Men kanske kan du också använda din kreativitet till att skriva om tankarna, rita eller måla, eller något liknande. Det är ju det kreativa människor kan göra med sin ångest. Och du, lycka och njutning varar ju bara korta stunder. Det är allt det jobbiga som är livet. Det är det vi måste arbeta med för att vi ska få de

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!