Jag har blivit så känslig


Jag har blivit så känslig

Fråga

Jag är en 39-årig mamma med två döttrar, den äldsta snart 16 år och den yngsta 1 år. Jag har märkt att efter födseln av mitt yngsta barn så har mitt känsloliv kraftigt förändrats. Jag har blivit väldigt känslig och lättrörd och ibland störd av saker. Jag tror att jag drabbades av en mild depression efter förlossningen.
Just nu är jag upprörd över ett program på tv där ett barn inte överlevde en bilolycka. Jag har gråtit och haft svårt att sova och arbeta, kan inte sluta tänka på det. Det känns som om jag håller på att förlora förståndet. Hur kan jag lära mig hantera dessa känslor?

Kanske en märklig fråga

Svar

Din första dotter fick du då du var tjugotre år och din nästa dotter femton år senare. Femton år som lärt dig mycket om livets goda och onda sidor. För jag skulle vilja påstå att det är stor skillnad att bli mamma vid tjugotre år jämfört med närmare fyrtio. Till exempel vet vi mycket mer om vad som kan hända, eftersom vi har så mycket mer livserfarenhet. Har vi dessutom förmågan att fantisera kring allt som kan hända, så blir vi känsligare och lättare påverkade av en mängd olika saker. Det är just därför du kan bli så otroligt påverkad av tv-episoden. Du har ju numera mognaden och har vissheten att just detta kan hända dig och din dotter. Första gången det här drabbar oss så här starkt är värst, men det kommer antagligen hända dig fler gånger i ditt liv som tvåbarnsmamma. Men i längden lär vi oss leva med ångesten och den går snabbare över.
Och du, egentligen handar ju alltihop om kärlek. Ju mer och ju fler vi älskar, desto svårare är tankarna på att förlora den/dem vi älskar.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!