Jag blöder varje dag

Jag blöder varje dag

Fråga

Fick vårt första barn i september -03. Ammade till och med juli -04. Åt minipiller från april till och med juli. Slutade då, eftersom vi önskar oss ännu ett barn. Återfick mensen i augusti. Detta var då en ”vanlig” mens som jag kände igen sedan innan jag blev gravid.
Tre veckor senare fick jag en liten mens på två–tre dagar. Nu har jag fått en kraftig mens. Dag två var mycket riklig, men därefter klingade det av som tidigare. Dock blöder jag fortfarande lite varje dag. Det har snart gått två veckor sedan första mensdag. Är detta okej? Vad kan det bero på?

/Tacksam för svar

Svar

Att mensen kommer en vecka tidigare eller blir mycket rikligare och mer långdragen, kan vara normalt. Men man måste ändå kontakta en gynekolog. Det kan tänkas att oregelbundna blödningar är det enda tecken man ser vid en tidig graviditet eller vid ett missfall. Det är också viktigt att utesluta utomkvedshavandeskap.
Det vanligaste vid oregelbundna menstruationsblödningar är dock att det beror på någon tillfällig svängning i nivån av gulkroppshormonet. Dock bör man alltid genomgå en gynekologisk undersökning, eftersom det finns andra tänkbara orsaker till oregelbundna blödningar.
Man bör kontrollera att man inte har någon infektion i underlivet och ta ett cellprov. Oregelbundna blödningar är alltid något man ska följa upp hos läkare, även om de för det mesta inte behöver behandling utan går över av sig själva.

/Marie Sennström