Jag kan inte sluta städa

Jag kan inte sluta städa

Fråga

Sedan jag fick barn städar jag jämt. Innan min dotter  föddes städade jag ungefär en gång i veckan. Nu håller jag på att driva mig själv till vansinne när det gäller städningen – jag ser damm överallt, hela tiden. Ibland kan jag dammsuga ett par gånger per dag utan att jag tycker att det blir rent, likaså dammtorkar jag hyllor och skåp minst tre gånger i veckan.
Min sambo blir galen på mig och nu börjar jag bli galen på mig själv också. Jag ser för mitt inre hur min 7 månader gamla dotter ligger och leker, och andas in högvis med damm – hur känsliga är bebisar egentligen mot damm och smuts?

Svar

Att få barn och bli mamma är att på ett sätt bli besatt. Besatt av att göra det absolut bästa för vår bebis och besatt av att vara den bästa mamman. Inte sällan kan vi känna oss tokiga av alla de idéer vi får för oss. Just som du känner det. En liten ren och oskyldig bebis måste skyddas från allt ont och all smuts som finns runt omkring. Därför städar du och ser ändå hela tiden smuts och damm. Till och med det som inte finns.
Att få ordning och reda i alla tankar som nyfödd mamma tar tid. Vi är ju inte färdiga mammor till våra nyfödda bebisar i och med att vi föder dem. Det tar tid att lära känna varandra och sig själv i den nya rollen. För de flesta av oss tar det mellan nio månader upp till ett år att bottna i känslan av att vara mamma ”på riktigt”.
Du skriver inget om hur du sover. Störd nattsömn under en längre tid påverkar också våra tankar åt de mest märkliga håll och får oss att tänka och göra sådant som gör att vi känner oss galna.
Men nu till din fråga om hur känsliga bebisar är för smuts och damm. Rent generellt är de inte särskilt känsliga alls. Det är snarare så att många menar att vi har det alltför rent hemma, att vi duschar och tvättar våra bebisar – och oss själva – alldeles för ofta. Man menar också att alla rengöringsmedel både för kropp och hem snarare skulle öka risken för till exempel allergier. Kort sagt är bebisar känsliga för bakterier och virus men inte för smuts och damm.
Men den här kunskapen hjälper nog ändå inte dig särskilt mycket, eftersom din städiver mer handlar om att bli mamma, tror jag. Så mitt förslag är, att om den fortsätter och du fortsätter att känna dig galen av den, be att få kontakt med psykologen som är knuten till bvc och som är insatt i sådana tankar och känslor som du och andra nyblivna mammor ofta har.

Malin Alfvén
NUVARANDE Jag kan inte sluta städa
NÄSTA Vår 4-åring låtsashostar