Jag funderar på att sluta amma…

Jag funderar på att sluta amma…

Fråga

Har en alldeles underbar son på drygt 11 månader som jag fortfarande ammar ”dygnet runt” (snuttar och äter nu och då). Börjar känna mig trött, slut och ”låg”. Funderar på att eventuellt sluta amma helt eller bara sluta till natten. Någon slags förändring är nödvändig för jag känner mig allt oftare som en betraktare (inte helt närvarande).
Han äter lite vanlig mat till varje måltid men någon storätare är han knappast och det går bäst om man avleder honom. Han somnar vid bröstet varje gång han ska sova (sover 2 gånger per dag och någon timma varje gång).
Nattsömnen (från åtta på kvällen till sju morgonen därpå) har alltid varit fylld av många (cirka sex) uppvaknanden med tuttning/amning för att somna om. Han vaknar första gången bara efter en knapp timme. Han läggs ofta i sin säng (efter att ha somnat i famnen) men flyttas över till vår säng på förnatten då han vaknar. Han tar varken napp eller flaska med välling (vi har övat!) men äter lite gröt innan sängdags.
Funderar på vilken förändring som är gynnsammast för oss båda att göra först. Sluta nattamma (så att han eventuellt äter mer på dagen och sover bättre) eller lära honom somna i egen säng utan amning, eller både och? Ska jag sluta på dagen också då, för att inte förvirra?

Trötta mamman

Svar

När barn närmar sig året kan man amma mer på sina egna villkor. Alla mor/barn-par är olika och har olika förutsättningar. Tycker du amningen känns bra dagtid så behöver du inte sluta med den även om du slutar på nätterna.
Många barn reagerar negativt på att somna i famnen och sedan vakna till någon annanstans. Hur man än gör med nätterna så verkar barn trivas bäst med att somna på samma ställe som de vaknar. Antingen lägger du honom i din säng från början eller också börjar du lägga honom i hans egen säng.
Ett knep som kan hjälpa till att avvänja honom nattetid: Ta upp honom så fort han börjar signalera amning. Vänta inte tills han gallskriker. Håll honom i famnen. Sätt ett finger under hakan på honom så att suget och trycket blir kvar inne i munnen. Det kan ändå bli gråt och gnissel, så det är nästan en förutsättning att du själv är hundra procent säker på att det är avvänjning som gäller och inget annat.
Du kan också ångra dig och vänta till ett senare tillfälle.

Marit Olanders

Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren