”Ingen tid är rätt eller fel att köpa hus”

Det är lättare än någonsin att låna pengar på banken. Men det är samtidigt svårare att göra en bra affär. "Låt behoven styra, inte fåfängan eller vinst­intresset", säger privatekonomen Ylva Yngveson.

Fakta/Boende

• Svensken lägger i snitt 30 procent av sin disponibla inkomst på boende.
• 75 procent av alla 40- och 50-talister äger hus eller bostadsrätt.
• Genomsnittshyran för en trerummare är 5 100 kr i månaden.
• En av fem uppger att de bor i sitt drömboende. Mest nöjda är de som bor i hus eller bostadsrätt.
• Det råder bostadsbrist i 111 av Sveriges 290 kommuner.
Samtidigt som bostadspriserna skjuter i höjden är det lättare än någonsin att låna pengar till sitt boende. Bankernas välvilja gör att drömhuset plötsligt kan bli en möjlighet. Men med möjligheten ökar också riskerna.

– Även om du beviljas lån gäller det ändå att du själv tänker på att ha ordentliga marginaler. Om räntorna eller värmekostnaderna stiger mer än du har väntat dig, eller något annat gör att din ekonomi blir kärvare, så kommer du säkert fortfarande klara din boendekostnad. Men innan du går in i en husaffär måste du veta vad du vill ha kvar när boendet är betalt, säger Ylva Yngveson, chef på Institutet för Privatekonomi på Swedbank.

”Lyft blicken lite”
Det finns, menar hon, ingen rätt eller fel tid att köpa hus.

– Köp hus utifrån de behov du har i livet. Sådant som att familjen växer måste få styra. För att inte bostadskostnaden ska ta för stor del av ekonomin kan det vara bättre att göra avkall på önskemål som ett centralt läge eller stor yta, säger Ylva Yngveson.

– Jag tror att det är viktigt att man försöker vara eftertänksam, att lyfta blicken lite, så att man inte tar i för mycket. Man ska ju kunna göra mer än att bara bo.

Den som har gjort en så kallad bostadskarriär, det vill säga den som en gång börjat köpa sitt boende och sedan bytt upp sig till större, har lättare att klara av småhusköpet än den som går direkt från hyresrätt till villa.

– Men man ska inte förvänta sig att bostadsmarknaden är en plats där man får bra avkastning på sina pengar. Ingen har egentligen någon nytta av att priserna stiger, eftersom pengarna kommer att behövas vid nästa bostadsköp. Det är inte direkt något sparande, säger Ylva Yngveson.

Att äga en fastighet gör familjens ekonomi mer sårbar, till exempel för en inkomstminskning. Men det är också en risk om bostadspriserna faller och familjen då av någon orsak blir tvungen att sälja och blir stående med lån kvar.

– Att betala av sådana lån är bland det tuffaste som finns och begränsar ekonomin under lång tid framöver. Se därför till att du betar av dina topplån så fort du kan om du nu inte redan kunnat sätta in en ordentlig kontant­insats, säger Ylva Yngveson.

– Gå inte in i ett husköp utan att ha sparkapital kvar. Se till att också ha råd att sätta av löpande till en buffert för det oförutsedda, säger hon.

”Välj räntestrategi”
Under många år har rörlig ränta varit lika med låg ränta. Men nu visar prognosen att den rörliga räntan är på väg upp. Kan det vara bra att binda?

Ylva Yngvesons råd är att man kan välja strategi: rörligt eller bundet.

– För många kan dock lagom vara bäst: sprid risken med att göra både och, eftersom man ändå inte kan veta, säger hon.

– Men då gör man inte den bästa affären. Samtidigt tar man inte heller största risken. Kanske är det rent av bättre för en ung familj att binda helt, säger hon och liknar bunden ränta vid en försäkringspremie.

– Det finns inget som är rätt eller fel, man måste ta reda på vad man mår bra av.

Något som sällan står med i mäklarens kalkyl, men som Ylva Yngveson tycker är bra att ha med i beräkningarna, är vad ett hus kostar i underhåll. Räknat över en 40-årsperiod är underhållskostnaden ungefär 1 600 kronor i månaden.

– Sätt därför gärna av 500–1 000 kronor i månaden. Man måste ju till exempel byta maskiner och måla fönster med jämna mellanrum, säger hon.

– Många unga verkar i dag vilja ha det tipptopp på en gång och rustar därför allt i ett svep. Det kan vara smart att vänta. Det finns olika funktioner i ett hem och det tar ett tag att lära känna dem.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 11/2007

Tillbaka till köpa hus-specialens förstasida


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
" data-post-promotion="false" data-post-campaign_id="" data-post-campaign_name="" data-post-client_id="" data-post-client_name="" data-post-article_id="" data-post-advert_id="" data-post-word_count="855" data-post-img_count="0" data-is-premium="true">