”Ingen är mer förälder än den andra”

Zanna och Mathias delar nästan lika.

Redan när Elliot, i dag 21 månader, låg i magen var Zannas och Mathias mål att dela föräldraskapet på ett jämlikt sätt.

– Vi får barn tillsammans, då ska vi vara lika delaktiga, resonerade vi. Vi ska dela både de mysiga och jobbiga stunderna: läggningar, nattvak, föräldraledighet och vabbdagar. Ingen är ”mer” förälder än den andra, säger Zanna.

För Zanna och Mathias är jämställdheten självklar, både i föräldraskapet och i den egna relationen.

– Vi delade ju på allt innan, varför skulle vi ändra oss när vi fick barn?

Utgångspunkten var att de skulle dela föräldradagarna rakt av, men så blev det inte riktigt.

– Rent statistisk har Mathias tagit ut flest dagar, men i praktiken har jag varit hemma lite mer, säger Zanna.

– Helst hade jag velat dela 50–50, men det funkade inte riktigt eftersom Zanna hade problem med amningen i början, säger Mathias.

Ledig på deltid
Elliot föddes i mitten av april. Från början av maj, då Mathias gick tillbaka till jobbet efter de tio föräldradagarna i samband med födseln, och hela juni var Zanna hemma med Elliot.

– Vi vågade inte ge honom flaska av rädsla att störa amningen. Därför var jag hemma så länge jag heltidsammade. Men Mathias var föräldraledig en dag i veckan under hela den perioden.

Juli månad var båda hemma. Augusti till och december var Mathias föräldraledig en dag i veckan, precis som tidigare. Från den 1 januari och fram till oktober i fjol delade de lika på föräldradagarna.

– Vi jobbade två dagar i veckan var och varannan vecka en dag extra. Jag fortsatte amma tills Elliot var ett år. Det hände att jag gick hem och ammade på lunchen. Kontoret låg bara två kvarter bort från vår lägenhet, berättar Zanna.

Att varva jobb med föräldraledighet funkade bra för båda.

– För mig var det perfekt, säger Mathias. Jag höll kontakt med jobbet samtidigt som jag var mycket tillsammans med Elliot.

Även inskolningen i förskolan delade de på. Nu lämnar och hämtar de enligt ett strikt, rättvist schema och båda jobbar 75 procent för att kunna hämta Elliot tidigt.

Förlorade ekonomiskt
Att leva jämställt handlar mest om inställning, menar Zanna:

– Jag hör så ofta talas om pappor som inte ”kan” vara föräldralediga eftersom de har eget företag eller betydligt högre lön. Men jag har också eget och det funkade för mig. Visst har det varit svårt att få ihop ibland, men fördelarna har varit att jag kunnat styra mina arbetstider och hade nära till jobbet. Och för Mathias, som är konsult, fungerade det bra att bli uthyrd på halvtid.

– Kanske är det svårare för dem som arbetar 9–18 och måste ha vikarier, men alla har ju rätt att ta föräldraledigt och gå ner i arbetstid.

Rent ekonomiskt förlorade de ”ganska mycket” på att Mathias var hemma.

– Jag tjänar betydligt mindre, men vi sänkte hellre vår levnadsstandard än gjorde på något annat sätt, säger Zanna.

Mathias har precis börjat ett nytt jobb där arbetsgivaren fyller ut föräldradagarna till 90 procent av lönen.

– Så nästa gång blir skillnaden inte lika stor, säger han.

– Egentligen finns det bara en nackdel med att vara jämställda föräldrar, fortsätter han med ett skratt. Båda blir ”experter” och försöker få den andra att göra som den vill. Det blir ganska många konflikter!

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 2/2008