Hur reagerar han på flytten?


Hur reagerar han på flytten?

Fråga

Jag har en son på 14 månader som är väldigt trygg och harmonisk, livlig och sprallig, och med ett väldigt svängigt humör, blir plötsligt jättearg och ledsen över minsta sak.
Vi planerar husköp och undrar hur barnet reagerar på flytten? Ska han sova i vårt sovrum till en början, han gör det nu på grund av trångboddhet, eller ska han läggas i sitt eget rum direkt?
Han är väldigt kramig och vill ofta vara mycket nära, bli buren och kramad titt som tätt. Har vi skämt bort honom? Och kan ett litet barn känna sig sårat?

Kär mamma

Svar

Vilken härlig känsla du förmedlar av den förälskelse vi kan känna till vårt barn. Och så bra din lille kille mår av all den kärleken.
Vi människor är, som tur är, inte så lätta att begripa. Det är det som är fascinationen i livet tillsammans med en liten människa, tänker jag. Vi vet inte – varken ni, han eller någon psykolog – hur han kommer att reagera på flytten. Kanske kommer han att tycka att det är jättespännande eller så blir han rädd och orolig.
Men hur han än reagerar, så kommer ni att vara med honom och det är det som är huvudsaken.
Vill ni att han ska sova i eget rum, så prövar ni, om ni märker att han är intresserad. Vill han inte så kommer han att visa det för er, och får sova i ert sovrum tills det blir dags att pröva igen. Kärleken kan vi slösa med hur mycket som helst, den kan vi aldrig skämma bort våra barn med.
Du frågar om ett litet barn kan känna sig sårat? Svaret är ja. Vi föds alla med förmåga till olika känslor, också att känna oss sårade, men att sätta ord och namn på känslorna kommer ju först senare

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!