Hur lär vi henne tala sanning?


Hur lär vi henne tala sanning?

Fråga

Jag har en dotter på 6 år som har en mycket livlig fantasi. Vi kan aldrig vara helt säkra på om det hon säger är sant eller påhittat. Hur får vi henne att hålla sig till sanningen, åtminstone när det gäller lite mer allvarliga saker som skolan, vännerna, sjukdomar och sådant?
Alla vi vuxna i hennes omvärld har försökt prata med henne om skillnaden mellan fantasi och lögn, tagit historien om Peter och vargen som exempel, med mera. I övrigt är hon en jättego tjej, trygg och lycklig. Vi har pratat med skolan och där verkar detta inte vara något problem, de uppfattar henne som en pigg och fantasifull tjej. Vad ska vi göra för att detta inte ska bli ett stort problem för oss och för henne?

Tess

Svar

Det är precis som du skriver. Denna fantastiska tillgång som en välutvecklad fantasifullhet är, kan också bli ett problem. Både för den som äger fantasiförmågan och för oss föräldrar, som måste lära våra barn att tala sanning, eftersom vi vet att de kan råka illa ut annars.
Den som allra bäst beskriver det här, tycker jag, är Astrid Lindgren, bland annat i böckerna om Pippi, Madicken och Karlsson på taket.
Fantastiska böcker att läsa för fantasifulla barn, både därför att de beskriver människor som ljuger och luras ibland och för att Astrid (som själv var ett mycket fantasifullt barn) verkligen använder sig av sin fantasifullhet för att glädja andra. Att uppmuntra våra fantasifulla ungar att rita, skriva och berätta historier och sagor är att ge dem möjlighet att utveckla sin fantasi.
Och vad kan vi föräldrar mer göra? Jo, just det som ni gör, ifrågasätta vad hon säger och diskutera skillnaden mellan lögn och fantasi. Det vill säga att lögnen faktiskt ofta drabbar andra och gör andra illa, medan fantasin kan berika livet både för en själv och andra.
Slutligen får vi inte glömma att gränsen mellan sanning och lögn just i 6-års-åldern kan vara mycket flytande. Det är ett steg i vår utveckling, där våra föräldrar har en viktig roll.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!