Hur långt värkarbete är normalt?

Hur långt värkarbete är normalt?

Fråga

Min förlossning tog 82 timmar efter att värkarna startat. Värkar som redan från början var så starka att jag hade svårt att sova och äta, trots att jag bara öppnade mig 4 cm under de tre första dygnen. Det kändes som ett under att jag hade några krafter kvar alls det sista dygnet.
Mina vänner har aldrig hört om något liknande – är det vanligt och normalt att en förlossning tar över 80 timmar med regelbundet värkarbete?
Jag kände mig lite avfärdad av förlossningspersonalen som menade att det är vanligt hos förstföderskor. Kan man med ledning av detta säga något om hur nästa förlossning kommer att bli?
Enda smärtlindring jag fick var en morfinspruta som hjälpte mig att sova några timmar. Barnets hjärtljud var hela tiden bra.

Undrande mamma

Svar

Det du beskriver är något man brukar kalla förvärkar. Det är inte ovanligt, och kanske något vanligare hos kvinnor som föder sitt första barn. Uppskattningsvis har 3-5 procent av kvinnor som föder barn smärtsamma och besvärliga förvärkar.
Förvärkarna känns nästan lika smärtsamma och besvärliga som de riktiga förlossningsvärkarna. Det är viktigt att erhålla smärtlindring, så långt som det är möjligt. I annat fall blir man uttröttad innan livmodertappen ens har hunnit öppna sig.
Hur nästa förlossning kommer att bli kan man inte ge något exakt svar på. Som regel blir den andra förlossningen betydligt kortare än den första.

Marie Sennström