Hur länge ”får” en bebis gråta?


Hur länge ”får” en bebis gråta?

Fråga

Jag har en 3 månaders baby som inte kan sova om jag inte bär henne. Mina axar och min rygg helt slut.
Jag har försökt att bara lägga henne i sängen och gå in då och då, men hon bara gråter. Hur länge kan jag låta henne gråta? Är det någon fara att bara lägga henne och låta henne gråta tills hon somnar?

Trött mamma

Svar

Jag önskar verkligen att det fanns ett svar på frågan hur länge du kan låta henne gråta. Fast ett svar skulle kunna vara: så länge du står ut med att höra henne gråta.
Ibland står du ut några minuter bara och ibland har du stått ut över en timme. Det vill säga ibland känner du att du kan låta henne gråta och ibland känner du att hon är alldeles för ledsen för att gråta längre och då tar du upp henne snabbare.
Det är ju så här vi föräldrar ofta gör när det gäller våra barn. Vi känner efter vad barnen orkar med och klarar av. Fast ibland är vi själva så trötta och har så ont i ryggen av allt bärande att vi låter dem skrika mer än vad vi egentligen vill.
Men så måste det också få vara ibland. Att vi föräldrar inte heller alltid orkar, måste våra barn lära sig.
Din lilla tjej är bara 3 månader och vet redan att hon sover bäst i din varma famn. Hon ger sig inte i första taget. Så nu är det du som måste lära henne att det finns andra sätt. Och här är det fantasi som gäller, att pröva andra sätt som hon eventuellt kan acceptera så småningom. Till exempel att låta henne sova i en vagn som gungar, att sätta hjul eller gungklossar under hennes säng eller att linda in henne ordentligt i en bomullsfilt. Att lägga en liten duk eller lätt filt över hennes huvud då hon ska somna, att buffa henne i rumpan eller smeka henne på ryggen. Eller att sätta på dammsugaren eller hårtorken och så vidare.
Så småningom kommer hon och du att hitta ett sätt, men kanske är det ännu för tidigt. Kanske behöver hon din kroppsvärme ett tag till. Då finns det olika sätt att bära barn som inte belastar ryggen så mycket, exempelvis bärselar och bärsjalar av olika slag.
Det gäller att pröva sig fram hela tiden. Plötsligt en dag klarar hon att sova själv – fram tills något nytt och stort händer i hennes utveckling. Då kanske du måste pröva andra sätt igen.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!