Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hur påverkas barn av vuxna som är ledsna?

Ibland gråter ju även vuxna. Hur påverkas barn av det? Barn- och föräldrapsykolog Malin Alfvén svarar. 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Borde vi prata med vår dotter när vi har gråtit?

Fråga

Om man som förälder är ledsen och gråter ibland, behöver man hantera det på något särskilt sätt i förhållande till sitt barn?

Vi har en flicka på snart 2 år som hunnit se både mamma och pappa gråta ett par gånger och ibland undrar jag vad hon tänker och hur hon tar det.

Borde vi prata om det på något särskilt sätt och vad kan hon förstå?

Ledsen ibland

Svar

Jag tänker att det inte finns någon känsla som väcker så

mycket känslor hos andra som just gråten. Den är oemotståndlig. Vi berörs alla av att se och höra någon gråta. Det gör ont att gråta och det är skönt att gråta. Vi gråter av sorg, av glädje och av rörelse. I vissa tider och kulturer har det varit manligt att gråta. Nu för tiden är det mer kvinnligt.

Gråt är också överlevnad. Om inte bebisar grät, så skulle vi inte ta hand om dem och i värsta fall skulle de till sist dö. Bebisars sätt att uttrycka sig är ju just genom gråten. Då kommer vi föräldrar rusande och tar hand om dem och ger dem mat, närhet och byter blöjor eller vad det nu är de vill.

Fast ibland väcker gråten vår ilska också. Till exempel då vi känner oss otillräckliga och är trötta, ledsna, och desperata, då kan vi ibland bli irriterade och arga på våra ungar då de gråter. Och så fylls vi av dåligt samvete. Det har vi nog alla varit med om. Alla de här känslorna som gråt kan uttrycka har våra barn känt själva eller via oss föräldrar. De har fått tröst och närhet av oss och vet att det hjälper när man gråter. Varför ska då vi föräldrar undanhålla våra barn från att vara nära oss då vi gråter? Varför ska inte våra barn få vara med om att trösta oss och se att det hjälper?

Vi behöver inte skydda våra barn från sådant som gör att vi gråter. Tvärtom, tycker jag. Då vi sedan gråtit färdigt och berättar för barnen varför vi grät, så har vi lärt dem något viktigt om livet och om att vara människa.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog

Artikeln publicerades 2007.