Hur får vi dem att sluta bråka?


Hur får vi dem att sluta bråka?

Fråga

Min dotter är 4,5 år och har en dagiskompis som är ett par månader äldre. De leker i vått och torrt och när jag hämtar på dagis hittar man dem alltid nära varandra. Om de inte precis har bråkat, förstås.
De vill gärna fortsätta leka med varandra efter dagis, men vi börja känna att det blir ohållbart då de ryker ihop hela tiden. Den ena retas och den andra nyps och båda gråter. De säger att de är bästisar och verkar nästan lite fixerade vid varandra.
Hur ska vi hantera konfliktsituationerna som hela tiden uppstår? Vi ser ju att de tycker mycket om varandra också.

Kompisar och bråk

Svar

En sak är säkert. Barnen mår inte särskilt dåligt av alla bråk dem emellan. Det är ni mammor som lider mest.
Så här tänker jag: Barnen har valt varandra till bästisar och hur det går med den förälskelsen i längden vet vi inte. Men just nu vill de vara tillsammans mest hela tiden, trots att de ofta bråkar. Bråk som självklart är jobbiga i stunden, men som inte hindrar deras vänskap och känslor för varandra.
Så mitt förslag är att låta tjejerna själva sköta sina konflikter mer. Ni mammor kan till exempel ha ett gemensamt samtal med båda flickorna, då ni berättar att ni tycker att de är tillräckligt stora för att själva ta hand om bråken och att ni dessutom är jättetrötta på att ständigt höra dem retas och ryka ihop.
Jag tror att jag också skulle prata med dem om hur de kan tänka sig att lösa en del av sina konflikterna. Och jag skulle välja ett tillfälle då de inte bråkar.
Kan de komma ihåg någon gång då de löste en konflikt utan bråk? Hur gjorde de då och så vidare?
Ger ni mammor flickorna större ansvar själva, så ökar möjligheten att de bråkar mindre.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!