Hur får jag honom sluta bita?


Hur får jag honom sluta bita?

Fråga

Jag har tvillingar som är 14 månader. För lite mer än en månad sedan började den ena att bita sin tvillingbror. Det kan vara vid vitt skilda tillfällen, som när hans bror har en leksak som han inte vill dela med sig av.
Jag förstår att han gör det för han inte kan uttrycka sig på något annat sätt och att jag bör ha koll på dem och se till att situationer där han frestas att bita inte uppstår. Men jag kan inte sitta emellan dem hela tiden.
Hur får jag honom att förstå att det inte är acceptabelt att bitas? Hur länge brukar denna ovana hålla i sig?

Bitmonstrets mamma

Svar

Ja, vad gör man? Jo, som man gör med alla barn som bits, antingen de är tvillingar eller inte, antingen det är hemma eller på dagis/hos dagmamma. Det vill säga, det som du skriver att du inte kan och som är så svårt, det vill säga ”sitta emellan dem hela tiden”. Det måste man göra om man vill att det ska gå fort över.
Eftersom detta är ett vanligt beteende hos 1–2-åringar så innebär det att det går över. Vi finner sällan bitarbarn som är äldre. Men som sagt, vill man att det ska gå över relativt snabbt, måste vi vara nära det bitande barnet hela tiden under en period. Det brukar röra sig om ungefär två veckor. Vi ska då hejda varje försök till ”attack” och ta tag i barnet och titta det stint in i ögonen och säga att det absolut inte får bita. Vi måste säga det mycket bestämt, ibland argt, för att få barnet att förstå att det är allvar.
Antingen vi gör på detta vis eller inte, så går det som sagt över, eftersom vi vuxna alltid blir så upprörda när barn biter varandra. Även barnen brukar bli nöjdare, när det hela är över. Det är ju inte särskilt kul i längden att vara en person som gör andra illa.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!