Hur berätta om separationen?


Hur berätta om separationen?

Fråga

Jag och min man har separerat, vi har två pojkar, 4 år och 10 månader gamla. Vi har fortfarande inte berättat för 4-åringen om vad som händer. Hans pappa bor hos en kompis för tillfället. Vi säger att pappa jobbar. Vi tänkte vänta med att berätta tills min före detta man har fått egen lägenhet.
Hur ska vi bäst berätta för vår 4-åring? Vad tror och tycker du? Ska man gå rakt på sak eller använda vita lögner som vi gör nu?
På förskolan säger de att vår 4-åring är arg och har börjat slåss. Känner han av situationen – fast vi inte har berättat? Har försökt luska i om det är pappa han saknar.

Hjälp mina änglar

Svar

Jag vet att barn är mycket klokare än vi någonsin tror och det vet du också. Just därför kan vi föräldrar nästan aldrig dölja något stort som vi är med om för våra ungar.
Ibland är det till och med så att de vet innan vi vet. De anar när vi är ledsna och bekymrade, de känner oss så väl, de hör och känner av gräl eller kyla mellan mamma och pappa. Och en 4-åring vet mycket mer om världen och om relationer än vad vi tror.
Jag vet också att barn alltid reagerar på en så stor händelse som när pappa flyttar. Hur vi än försöker göra det skonsamt för dem, kommer de ändå alltid att reagera mer eller mindre. Att bli inbunden eller vakna på nätterna, bli arg och slåss eller äta sämre är alla exempel på hur barn kan reagera. För vi måste reagera, både barn och vuxna, på stora händelser i vårt liv.
Så mitt råd till dig blir alltså att berätta för din son så fort som möjligt och ta den reaktion som kommer. Risken är också mindre att din 4-åring tar på sig skulden för flytten om du berättar. Han kan annars tro att pappa har flyttat för att han har varit stygg. Så tror nämligen många barn, om vi inte berättar.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!