Hur berätta om husdjurs död?


Hur berätta om husdjurs död?

Fråga

Vi har en dotter som är 3,5 år. Vi har två hundar som vi måste ”ta bort” för att de har blivit gamla. Kan du ge oss tips på hur man berättar om så svåra saker?
Tilläggas kan att vår dotter sedan i somras är väldigt medveten om döden. Hon har frågat mycket om varför man dör. Hon har sedan hon var väldigt liten haft ett brett känsloregister.
Vi har försökt att berätta om döden, men nu är det så nära inpå och vi har stor sorg själva – och det gör att vi helt plötsligt inte finner några ord.

Vad ska vi säga?

Svar

”Döden, döden, döden.” Så började Astrid Lindgren och hennes syster de dagliga samtalen med varandra. Så hade de klarat av det, som hon sa. Sedan kunde de tala om livet och allt annat.
Man måste vänja sig vid döden, eftersom man inte kommer ifrån den, menade hon. Det är därför hon låter bröderna Lejonhjärta dö två gånger. Det är en bok som barn älskar, just därför att barn har ett närmare förhållande till döden än vi vuxna ofta har. Det gör ju så förtvivlat ont att tänka sig att vi ska dö ifrån varandra och då försöker vi låta bli att tänka på och tala om den.
Men döden kommer alltid ikapp oss, just som den gör för er. Era älskade hundar måste dö. Det här är ju er dotters första möte med döden ”på riktigt”. Och hon är redan lite förberedd, så liten hon är. Hon har redan börjat tala med er om döden och nu måste ni fortsätta.
Ni kommer att berätta att hundarna ska dö för att de är så gamla. Och egentligen behöver ni inte säga så mycket mer. För sedan kommer hon att fråga. Då ställer hon just de frågor hon behöver ställa. Och sedan kommer ni att gråta tillsammans, sakna tillsammans och tala tillsammans.
Men det allra viktigaste är att ni har varandra. Då behövs inte så många ord.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!