Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Farmor sjuk - hur berättar jag?

Farmor är sjuk och ska snart dö. Hur mycket ska man berätta för en 4-åring? Barn- och föräldrapsykolog Malin Alvén ger råd. 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Farmor är sjuk – hur berättar jag?

Jag har en dotter som är 4,5 år. Hon är tidig i sin utveckling (läser och skriver) och är mycket finkänslig och empatisk. Vi diskuterar just nu ofta känslor, som till exempel rädsla och glädje.

Anledningen till att jag hör av mig till dig är att min farmor, som både jag och min dotter har starka band till, har fått allvarlig cancer och inte har mer än kanske några månader kvar att leva.

Jag vet inte riktigt hur öppen jag ska vara om detta inför min dotter. Mår hon bra av att få veta sanningen och hur hanterar man det på ett bra sätt? Eller ska man skydda henne från det sorgliga? Trots allt är hon ju ett litet barn och har kanske svårt att förstå och smälta det hela.

Vi har tidigare pratat om döden och vad som händer när man dör. Vi har talat i termer som att man blir mycket trött när man är gammal och bara orkar sova, och att ingen vet vad som händer sedan. Min dotter fällde då spontant kommentaren att hon vill bli en blomma när hon dör.

Jag vore tacksam för lite vägledning. Jag vill ju inte lägga för stor ”börda” på min dotter, samtidigt som hon är mogen och kanske skulle må bra av att få veta.

Anna

Svar

En av våra stora uppgifter som föräldrar är att skydda våra barn. Vi vill skydda dem från allt ont här i världen och ge dem en trygg och lycklig barndom. Men så kommer den hemska verkligheten och knackar på. Det kan vara i form av olyckor, att vi inte alltid är de föräldrar vi vill vara, svek från kompisar eller annat. Och så döden.

Helst skulle vi vilja att den inte fanns. Men nu är vi människor sådana att vi redan från det att vi är små börjar tänka på döden. Just 4-åringar och 6-åringar sysslar mycket med döden, både i sina lekar och i sina tankar. Allt detta som en förberedelse på både den egna och anhörigas död.

Det här ingår i vår utveckling. Vi måste tänka på döden. Din dotter är ju i just en sådan ålder då döden är mycket närvarande. Därför är det en fin ålder att tala med barn om döden och lyssna på alla deras tankar, så som ni har gjort med er dotter.

Nu är det dags att berätta om din farmor. Att hon är mycket sjuk och att ni vet att hon kommer att dö snart. Mycket mer behöver ni inte berätta. Sedan får hon komma med sina egna frågor och funderingar.

Fråga henne sedan då och då om hur och vad hon tänker om din farmor och be henne rita och skriva om döden, om hon vill. På så vis kan ni tillsammans i familjen sörja din farmor. På det här sättet ger ni henne också möjlighet att förbereda sig på sitt livs första dödsfall. Hon kommer vara med om flera i sitt liv och för varje gång lär hon sig mer om sig själv och om livet och döden.

Det var det här Astrid Lindgren visste så väl. Det var därför hon skrev boken om Bröderna Lejonhjärta, där hon dessutom låter bröderna dö två gånger. Just för att vi måste vänja oss.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog

Artikeln publicerades 2007.