Hur lyckas jag sluta amma på natten?

Hur lyckas jag sluta amma på natten?

Fråga

Jag är 19 år, och har en son som är 9 månader gammal. Mitt problem är att jag inte vet hur jag ska kunna sluta amma på natten.
Jag börjar tycka det är jobbigt att han vaknar tre, fyra gånger per natt och vill ha bröstet. Han verkar inte direkt hungrig utan mest ute efter närhet. Har försökt med napp och flaska när han vaknar, men det vill han inte ha. Min sambo jobbar natt så han finns inte här för att hjälpa till.

Tack på förhand!

Svar

Han kommer att sluta vilja ha bröstet på nätterna, men det kan ta tid. Det är både vanligt och normalt för barn att vakna 3–4 gånger per natt och vilja ammas. Jag tror också det är närhet snarare än mat han vill ha.
Men du frågade efter hjälp att sluta amma på nätterna: Ett trick är att ge honom bröstet när han ber om det, men efter ett litet tag, när han suger långsammare, slappnar av och börjar somna igen, kan du försiktigt försiktigt sätta lillfingret i mungipan på honom och lirka ut bröstet. Börjar han då söka efter det igen, så pröva att mjukt sätta din tumme på hans haka så han håller munnen stängd och suger inne i sin egen mun. Håll honom i din famn eller ligg tätt intill honom och stryk honom över ryggen. En del barn kommer till ro om man gnuggar barnets örsnibb mellan sina fingrar. Börjar han söka efter bröstet så amma honom igen, men pröva om och om igen att lirka loss honom. Det kan ta litet tid och vill du få honom att sluta nattamma snabbare får du nog acceptera att han blir ledsen och trösta honom.
Du kan så småningom sluta helt, men du kan också prova att behålla amningen under de tider på dygnet du vill.
Är du trött så behöver du sova mer, oavsett hur du gör med nattamningen. Att gå och lägga sig en timme tidigare kan göra underverk. Och hur präktigt det än kan verka så hjälper det också att komma ut i dagsljus och röra lite på sig varje dag. Du kan också testa att amma honom ”vid minsta pip”, dagtid ett tag och se om han sover mer sammanhängande på natten då.

Marit Olanders

Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren