Hur får vi henne att lyssna?

Hur får vi henne att lyssna?

Fråga

Vi har en dotter på 2 år och 4 månader och en son på 8 månader. Vår dotter lyssnar inte på något vi säger, utan gör som hon själv vill. Det spelar ingen roll vad det gäller, allt från att inte springa ifrån oss när vi är ute, till att inte stå på bordet.
Hon vet vad som är rätt och fel, för hon kan banna andra. Vi har provat olika sätt att säga till på men vi får ingen ordning på det.

Christine

Svar

Det är som du skriver, hon vet vad hon får och inte får göra. Hon vet mycket mer än vad ni tror. Hon hör mycket väl vad ni säger, men hon tänker inte GÖRA som ni säger. Hon vill pröva vad hon FÅR göra och det är ni föräldrar som måste visa vad hon får och inte får göra. Det räcker inte med att prata.
Ni måste omedelbart och bestämt lyfta ner henne från bordet hon står på. Ni måste ha henne i vagn eller sele om ni märker att hon springer ifrån er.
Det vill säga, ni måste hålla i henne så att ni hindrar henne från att göra sådant hon inte får göra. Och det måste ni göra om och om igen.
Hon kommer att bli arg, javisst, men det är ni som vet bäst och det måste ni lära henne i de här situationerna. Skrik och gråt kommer det att bli när ni håller fast henne, men det är nödvändigt.
Hon vill att ni visar henne vad som är rätt och fel. Hon utmanar er och ni måste finnas där och hindra henne – ibland till och med innan hon gör något.
Som sagt: lyft bort henne, hindra henne och prata inte så mycket. Hon kräver det av er och hon behöver det. Hon kommer att envisas, men ni måste vara ännu envisare. Det uppdraget får vi föräldrar av våra barn. Ju envisare ni är, desto fortare kommer det att gå över.

Redaktionen

Ställ en fråga


Klicka här!