Hon nyper mig hela tiden


Hon nyper mig hela tiden

Fråga

Jag har en 3-årig flicka som nyper mig nästan hela tiden, till exempel på halsen och armarna. Är hon ensam om detta beteende? Kanske är hon nervös? Det blir värre om hon är trött. Det känns som ett tvångsbeteende.

Tacksam för svar

Svar

Ja, varför har barn gosedjur eller napp eller suger på tummen? I 3-årsåldern handlar det oftast inte om att våra barn är nervösa eller att det är ett tvångsbeteende. De har hittat ett sätt som gör dem lugnare och mer avslappnade och som gör att det känns skönt och ibland ger tröst. Vissa barn har andra sätt att få den här sköna känslan. Att till exempel ”nypa” någon man tycker mycket om eller snurra en hårlock på sig själv eller på någon kär person. Allt är lika normalt och vanligt och blir oftast mer intensivt då barnen är trötta.
Nackdelen med nypandet eller hårsnurrandet är att det inbegriper en annan människa och att det ofta faktiskt kan göra ont och vara irriterande för den andra. Och det är något vi alla måste lära oss. Vi kan inte göra saker som känns skönt för oss själva, om det inte är skönt för den andra. Så om du är trött på din dotters ”nypande”, är det kanske dags att ni hittar ett annat sätt för henne att få den här sköna, avslappnande och tröstande känslan.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!