Hon böjer sig som en ostbåge


Hon böjer sig som en ostbåge

Fråga

Vi har en dotter på drygt 13 månader med en vilja som slår det mesta. Hon verkar inte själv veta vad hon vill. Hon vill ofta bli buren (mest av sin mamma).
När hon blir buren får man inte stanna, då skriker hon. Försöker man sätta ner henne blir hon som en ostbåge och skriker. Lägger man ner henne ändå kan hon skrika i 5–10 minuter.
Beteendet började för 2–3 veckor sedan. Hur ska vi komma tillrätta med det här? Det börjar bli ganska jobbigt.

Tacksam för tips

Svar

Viljestarka barn är härliga barn, det vet ni vid det här laget. Men de utmanar oss föräldrar och får oss att tänka och göra saker som vi aldrig hade tänkt oss.
Att lära dessa barn att det inte alltid är de som bestämmer, kräver mycket av oss.
Och samtidigt är det nödvändigt. Vi måste ju redan från början lära våra barn vilka saker de och vi bestämmer.
När vi bestämmer måste de få protestera. De vet ju vad de vill, som ni skriver, men vi måste visa lika tydligt att vi vet vad vi vill. Då gäller det att stå ut med deras skrik och deras ”ostbågebeteende”. Ger vi efter för ofta lär de sig snabbt att det lönar sig att göra som de gör. Vi kan i stället lugnt ställa ner dem på golvet och bestämt säga ”Jag vet att du vill vara hos mamma/pappa, men nu måste mamma gå på toaletten/diska” eller vad det nu är som mamma/pappa måste göra.
Och så får vi stå ut med skriket. För vad vi då också lär våra barn, är att vi vet att de klarar av att vi bestämmer. Om vi ger efter hela tiden för deras skrik ger vi dem indirekt meddelandet att de inte klarar av situationen.
Och att dessa våra envisa och viljestarka barn klarar av att skrika i 10–15 minuter, det vet vi. Och det är definitivt inte farligt att skrika av en sådan anledning.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!