Hon är ledsen vid lämning

Hon är ledsen vid lämning

Fråga

Vår dotter som är drygt 2,5 år går på dagis sedan cirka tre månader tillbaka. Hon går deltid och har alltså lite kortare dagar än sina jämnåriga kompisar. Problemet är att hon fortfarande är ledsen vid lämningen på morgonen.
Personalen säger att hon är okej en kort stund efter att den av oss som lämnat gått, och är glad och har roligt under dagen. Hennes fröken säger att hon även snabbt tagit till sig rutinerna och vi märker att hon lärt sig massor av nytt.

Lämningarna har aldrig egentligen varit annat än ledsna med mycket tårar, ibland med början redan hemma eller halvvägs till dagis. Nu har det ”gått bakåt” igen, till mer ledset.
Inte lika ledset som vid inskolningen, men jobbiga lämningar för alla – dottern, oss föräldrar, och nu börjar även hennes pedagog tycka det är ”lite för mycket”.
Vad är felet? Hennes fröken föreslår olika sätt att bryta situationen. Vi har gjort som de flesta rekommendationer säger, och som dagispersonalen också önskat – det vill säga snabba, ej utdragna och tydliga lämningar med tydligt hej då och kram, och så vidare.
Hur vanligt är det att barn inte anpassar och vänjer sig, eller att det tar lång tid? Hur lång tid kan det ta som längst? Vad kan man göra mer än som vi gjort, för att underlätta?
Det kan tilläggas att hon började dagis när hon var två år och två månader.

.

Oroliga föräldrar med önskan om tips och råd

Svar

Att skiljas är att dö en smula, sa en klok person, och menade då att ta avsked från en människa vi älskar. Men här är vi olika. Vissa av oss har mer känslor än andra kring avsked. Detta är inget vi föräldrar kan styra över, även om vi kan göra det så bra som möjligt för våra älskade ungar vid avskeden.

Ofta är det så att det är lättare att lämna en ettåring än en tvååring. Tvååringar har levt dubbelt så länge och har dubbelt så mycket erfarenheter. De kan hålla kvar tankar längre i huvudet och förstår vad som kommer att hända till exempel då mamma eller pappa går från dagis. Det vill säga: de vet mer om vad ett avsked innebär.

Er dotter har bara gått tre månader på dagis och trivs redan så bra att hon har roligt och har utvecklats. Är inte det fantastiskt? Att det nu gått ”bakåt” är inte så konstigt. Det är säkert först nu hon verkligen insett att det är för hela dagen ni skiljs åt. Då reagerar hon lite extra igen, just som känslofulla barn gör.
Eller kan det vara så att det skett någon förändring på dagis eller hemma den senaste tiden? Personal eller kompisar som slutat eller börjat, eller något som blivit annorlunda hemma? Detta kan också göra att hon reagerar extra just nu.

Nu tänker jag föreslå något som dagispersonal ofta inte gillar. Jag tycker ni ska stanna en extra stund på morgnarna med er lilla dotter under en period. Jag tycker ni ska gå med in och vara en stund med henne. Men ni ska vara tydliga med att säga att ni kommer gå till jobbet om en liten stund. Har ni tur kommer ni att vara med om att hon själv säger till att det är okej att ni går, till exempel när hon kommit igång med att leka med någon.
Vi vet ju egentligen alla att barn inte kan bemötas lika, så varför kräver vi så ofta samma saker av alla barn? Vi föräldrar utgår från just våra barn och det är vi som vet vad som passar bäst för just dem. Därför måste vi göra olika med olika barn till exempel vid lämning på dagis

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!