Hon gnider sig mot allt

Hon gnider sig mot allt

Fråga

Vi har en dotter på drygt 2,5 år som den senaste tiden har börjat gnida sig mot/rida på allt och alla, till exempel våra ben och hon kan sitta på sin trehjuling/Bobbycar och gnida långa stunder. Även på dagis gör hon gärna detta lite nu och då. När de är ute i skogen klättrar hon gärna upp på en nerfallen trädstam, lägger sig över en sten och så vidare.
Till en början kände vi mest att vi inte ville göra någon större sak av det hela. Nu försöker vi avbryta henne ibland genom att föreslå att vi ska leka med något, läsa en saga eller pyssla vilket kan fungera ibland men inte alltid. Just nu känner vi oss rätt handfallna – vad ska vi göra? Är det en normal fas?
Vi har försökt rannsaka oss för att ta reda på vad som kan vara tokigt men vi kan liksom inte komma på någonting. Hon är en trygg, otroligt social och framåt tjej som sprider lycka och glädje omkring sig. Hon går cirka 20–23 timmar i veckan på dagis och är alltid ledig minst en dag i veckan.
Hon är enligt många väldigt ”bortskämd” med att få mycket tid, närhet och uppmärksamhet från oss föräldrar – själv hävdar jag att man aldrig kan skämma bort ett litet barn med för mycket tid och kärlek – men det kanske är problemet?

Hjälp!

Svar

Nej, problemet är inte att ni skämmer bort henne med er tid och kärlek. Problemet är att särskilt vuxna har svårt att se barn som onanerar. Våra tankar går omedelbart till den vuxna sexualiteten, men det är ju inte det små flickors ”gnidande” handlar om. Att pojkar drar sig i snoppen är inte alls lika laddat, av någon anledning. Små flickors gnidande handlar ofta om att spänna av, när man är trött och/eller stressad. Andra barn använder tummen, nappen, tvinnar sitt hår och så vidare av samma anledning.
Men det är kanske ändå så att vi inte vill att våra flickor ska göra det offentligt. Vi vill ju till exempel inte att våra ungar ska peta sig i näsan och äta upp snorkråkan offentligt heller. Så prata med henne om att hon bara får gnida sig i sitt rum eller i badrummet eller vad ni bestämmer tillsammans. Skulle hon fråga varför, så säg bara att ni inte vill att hon ska göra det någon annanstans. Vi behöver inte alltid förklara och motivera allt. Vi föräldrar vet ju oftast vad som är bra för våra barn och det räcker som förklaring ibland.
Och det är helt normalt att göra som er dotter gör, och typiskt för åldern.
Men kolla för säkerhets skull hos barnläkaren att hon inte har någon infektion eller liknande i underlivet som orsakar klåda.  

Malin Alfvén