Hitta preventivmedel som funkar bäst för dig

När barnet är nyfött kanske nattvak, läckande bröst och kolikskrik räcker som preventivmedel. Men när lusten så småningom kommer tillbaka dyker frågan om preventiv­medel upp. För det som funkade före graviditeten kanske inte alls känns bra längre…

När Brittmarie Berg, legitimerad barnmorska på Södra Torgets Barnmorskemottagning i Borås, träffar nyblivna mammor som har börjat tänka på preventivmedel igen, brukar hon börja med att fråga vilket preventivmedel kvinnan använt tidigare.
   Samtidigt som många kvinnor är nöjda med det preventivmedel de använde innan de fick barn och vill fortsätta med det, finns det andra som vill veta vilka alternativ som finns.
     – Spiral till exempel, är ett preventivmedel som få kvinnor använt innan de fött barn. Nu kan det kanske vara intressant.
     Under amningstiden ska man inte använda kombinerade hormonpreparat såsom p-piller, p-ring och p-plåster, eftersom de påverkar modersmjölken.

Hur viktig är säkerheten?
Brittmarie Berg pratar också med kvinnan om hon vill ha fler barn och i så fall hur snart.
    –  Om paret vill låta det gå ett par år mellan barnen kan spiral eller p-stav vara bra. P-sprutan som påverkar ägglossningen på lång sikt kan också vara en möjlighet. Om man vill ha barn ganska snart igen, är p-piller ett vanligt alternativ som brukar fungera bra, eller minipiller om man ammar, säger Brittmarie Berg, som också menar att preventivmedlets säkerhet är en annan viktig sak att fundera på.
    – Den som absolut inte vill bli gravid bör välja ett säkert preventivmedel där risken för glömska eller slarv är minimal. Om säkerheten inte är jätteviktig är ofta kondom ett bra alternativ.
     Det säkraste preventivmedlet är sterilisering. Därefter kommer p-spruta, p-stav och hormonspiral. Sedan kommer p-piller, p-plåster, p-ring och minipiller följt av kopparspiral. De så kallade barriärmetoderna, kondom och pessar, är alla mindre säkra än de hormonbaserade preventivmedlen. Minst säkra är de naturliga metoderna såsom p-dator, säkra perioder och avbrutet samlag.
    – För att amning ska vara en säker preventivmetod krävs att barnet fullammas och att det inte går mer än tre–fyra timmar mellan amningarna, att barnet är under 6 månader och att mensen inte kommit tillbaka.

Finns mycket att välja på
Valet av preventivmedel är en smaksak, menar Therese Zetterqvist Eriksson, legitimerad barnmorska på Sesammottagningen, Hudkliniken på Danderyds sjukhus.
     – En del kvinnor vill absolut inte ha något kvar i kroppen: då är spiral, p-stav och p-ring inget alternativ. Andra vill inte ha preventivmedel som innehåller hormoner. Då kan man välja mellan kopparspiral, kondom, p-dator och pessar.
     En tredje grupp kvinnor är de som inte vill behöva tänka på sitt preventivmedel. De vill slippa komma ihåg att ta en tablett varje dag. Och vill inte behöva byta p-ring eller p-plåster. Då kan p-stav eller spiral passa.
     Therese Zetterqvist Eriksson tycker att dagens preventivmedel är bra och att det finns mycket att välja på.
     – Ibland kan man behöva prova några olika typer eller märken och leta sig fram till ett preventivmedel som man tycker om och trivs med. Då behöver man ett bra stöd från sin barnmorska, säger Theres Zetterqvist Eriksson.
     En del kvinnor oroar sig för den ökade risken för blodpropp som kombinerade hormonpreparat som p-piller, p-ring och p-plåster medför. Då kan det vara viktigt att veta att risken att drabbas är mycket liten. Och att det är större risk att drabbas när man är gravid, än när man äter ett kombinerat hormonpreparat.
     Men har man en nära anhörig som i unga år (före 50 år) haft en blodpropp bör man ändå hitta en annan typ av preventivmedel.
     Även kvinnor som tidigare drabbats av bröstcancer, som är kraftigt överviktiga eller som är över 35 år och storrökare avråds från kombinerade hormonpreparat

Viktigt att känna sig trygg
De kombinerade preventivmedlen har också fördelar. Såsom att risken för vissa typer av underlivscancer minskar. För flertalet kvinnor minskar också mensen och menssmärtorna.
      Om man helt vill undvika biverkningar finns de naturliga eller alternativa metoderna. Dit räknas bland annat avbrutet samlag och säkra perioder.
     – De alternativa preventivmetoderna är egentligen inget jag direkt tar upp, de flesta är intresserade av de säkrare metoderna, säger Therese Zetterqvist Eriksson. Men är det något som kvinnorna själva frågar om så berättar jag gärna.
     Många par upplever att sexlivet under småbarnsåren kan kännas problemfyllt. Man kanske känner sig trött och tycker sig sakna tid och möjligheter. Då är det viktigt att man känner sig trygg och säker med sitt preventivmedel så att det inte blir något som krånglar till samlivet ytterliggare.
     Therese Zetterqvist Eriksson och Brittmarie Berg är ändå eniga om att det är viktigt att återuppta samlivet. Brittmarie Berg brukar uppmana kvinnorna hon möter på mottagningen  att inte vänta för länge.
     Och det finns vissa knep som kan kan underlätta.
     – Sex med sköra slemhinnor kan vara en riktig pina, säjer Therese Zetterqvist Eriksson.  Därför brukar jag rekommendera nyblivna mammor att pröva glidmedel. Det är helt klart underskattat!

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 7/2008 och är faktagranskad av Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska.


Rätt om hormonspiral

I vår guide om preventivmedel (Vi Föräldrar nummer 7/08 samt för nedladdning nedan) skrev vi att man får tillbaka halva summan om man tar ut sin hormonspiral i förtid, det vill säga inom fem år. Det är fel. Gränsen för att få tillbaka pengar är sex månader och man får tillbaka halva kostnaden om spiralen tas ut av medicinska skäl, och man har kvittot kvar. Garantiformulär får man ifyllt av den barnmorska eller läkare som tar ut spiralen och skickas in tillsammans med kvitto till tillverkaren Schering.


Ladda ner hela preventivmedelsguiden

Här nedan kan du ladda ner hela guiden, inklusive tabeller med fakta och omdömen om alla metoder.

Preventivmedelsguide


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

4 000 artiklar om graviditet, barn & föräldraskap, inklusive ljudartiklar!

Guider för föräldrar om barnvagnar, regnkläder och att barnsäkra hemma!

Sök bland hundratals frågor & svar till vår barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Hitta preventivmedel som funkar bäst för dig
NÄSTA Gravid 6 2008