Har mitt barn adhd?


Har mitt barn adhd?

Fråga

Har en son på 15 månader som kom till genom en IVF-behandling. Efter många år av barnlöshet fick vi äntligen vårt älsklingsbarn och vi är otroligt tacksamma trots att vi inte fått sova en hel natt sedan han kom. Det är jag som är uppe med honom, eftersom min man kör lastbil och behöver sömnen mer än jag.
Vi har prövat theralen och lergigan, lugnande medel som kan hjälpa mot sömnrubbningar hos barn. Men de gav inget resultat, utan problemen förvärrades. I dag kör vi honom över tröskeln i sin vagn och lägger in honom i vår säng. I regel vaknar han bara en gång per natt.
Han har alltid haft hett temperament, men nu kan han bli så arg att det inte går att nå honom. Han kan skrika nonstop i 45 minuter tills han kräks.
Nu vet jag inte hur jag ska göra. Förut lät jag honom vara tills han lugnat ner sig, men utbrotten blir ju bara längre och längre. Har försökt visa in honom på rummet, men det blir bara värre. Jag är så trött, rasar i vikt, har ont i öronen och i kroppen. Hur får jag kontroll över vår situation?
Han går i förskolan och trivs bra där. De undrar om han alltid är så go och glad. Han är väldigt mammig, hela bördan ligger på mig. Han är ett väldigt aktivt barn och har alltid varit det. Jag har börjat undra om han har adhd, som sin pappa. Min son är i övrigt en stor, välväxt pojke som är frisk för det mesta.

Mitt hopp står till dig…

Svar

Först vill jag säga dig: Du gör inte något fel! Vad din son gör, då han blir så arg, är att visa dig sin kärlek. Det är dig han utmanar, dig han pressar till den yttersta gränsen. Det gör han för att han vet hur mycket du älskar honom och för att han älskar och litar så mycket på dig.
Det är av dig han vill ha motstånd. I förskolan finns inte de här starka känslorna och då visar han andra sidor. Precis som vi vuxna också gör, egentligen. På jobbet skärper vi oss, men hemma kan vi visa alla våra känslor.
Typiskt för de här envisa, viljestarka och krävande barnen är att de ofta krånglar med nattsömnen. Efter att ha prövat allt, har ni nu lyckats hitta ett sätt att få honom att sova som ni alla tre kan acceptera. Det tycker jag är fantastiskt.
Och nu till hans utbrott som har gjort dig helt slut. Så här tänker jag: Tala med grannarna och berätta om er envisa son med sitt heta temperament. Det tar emot, men det hjälper både er och dem. Jag tror att du behöver ”time out” från din son. Har du möjlighet att åka bort ett par dagar och lämna far och son hemma själva? Far och son behöver det också, tänker jag. Så att de lär känna varandra, utan att du finns i närheten.
Vad vi ofta gör, då vi har så här viljestarka barn, är att vi försöker lirka och tala med dem för att undvika konflikterna. Ibland kan det vara bättre att som vuxen vara mera rakt på. När du vet att ni måste göra något eller att han inte får göra något, så tar du ett ordentligt tag i honom, ser honom bestämt i ögonen och säger bara ”Nej, du får inte!” eller ”Nu måste vi gå!”. Ingen diskussion, inget lirkande.
Det är du som bestämmer. Han kommer att fortsätta att vråla en period, men inte lika ofta och inte lika länge. Och framför allt kommer du inte bli lika trött.
Hans beteende i förskolan talar emot adhd. Barn med adhd är särskilt lättprovocerade i större grupper. Och för din son är det ju precis tvärtom.
När man känner att man inte kommer vidare kan man göra som du, det vill säga att skriva. Man kan också tala med någon utomstående, till exempel psykologen på bvc. Hon/han har erfarenhet av barn som är som er son, hur det är att vara förälder till ett sådant barn och hur jobbigt det är.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren