Han vill inte leka med barn

Han vill inte leka med barn

Fråga

Vår son på drygt 3 år är tidig, både motoriskt och verbalt. Han är glad, pigg och social när han träffar vuxna. Problemet är att han inte vill leka med andra barn.
Vi har vänner som har barn i samma ålder, men när vi träffar dem leker vår pojke för sig själv och går undan om de kommer för nära. Han har gått i förskolan sedan han var cirka 1,5 år. Han verkar trivas, har bra kontakt med fröknarna och deltar i samlingar och ringlekar. Men för övrigt håller han sig för sig själv även där.
Finns det något vi kan göra för att hjälpa honom?

Oroliga föräldrar

Svar

För länge sedan, på den tiden då våra barn inte gick i förskolan, hade du antagligen inte funderat så mycket över din son vad gäller hans kontakt med andra barn. Då hade du varit en stolt mamma med ett lugnt barn, som inte ställde till med särskilt mycket bus och som alla vuxna tyckte om. Men våra dagisbarn nuförtiden ska vara sociala och helst kunna leka med alla andra barn.
Men så här ser inte livet ut – som tur är. Vissa av oss är inte lika sociala med jämnåriga. Vissa observerar mer vad andra gör och är bra på att sysselsätta sig själva. På så vis använder de det de har lärt och sett. Och så måste det få vara.
Den här personligheten är ofta ärftlig. Det skulle förvåna mej om inte någon av er föräldrar eller era syskon eller någon av era egna föräldrar var på det här viset som små.
För vissa barn ”växer det bort” mer eller mindre, men för andra är det ett starkt personlighetsdrag som finns kvar.
Att vara i förskolan och trivas med det är bra för sonen, tänker jag. För övrigt är det inte så mycket som ni som föräldrar kan göra annat än att locka honom till lek, till exempel med kompisars barn så som ni gör. Och så plötsligt en dag kanske han träffar någon annan som är ungefär som han och som har samma intressen.
Just gemensamma intressen gör ofta att dessa barn med tiden närmar sig andra på ett helt naturligt vis. Men det kommer att ske i hans takt.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!