Han vill bara spela dataspel


Han vill bara spela dataspel

Fråga

Min man och jag har två söner: 3,5 år och 6 veckor gamla. Vi har hamnat i en ond cirkel där jag förlorar tålamodet med vår äldste son. Han svär, bråkar med alla, vill inte leka med sina leksaker utan sitter vid tv:n och datorn flera timmar om dagen. Det är det enda han vill göra.
Allt ska vara på hans sätt, annars blir det krig som aldrig tar slut. Jag står inte ut med det, vet inte vad jag ska göra. Hur ska man bete sig? Ibland säger jag att jag inte älskar honom, bara för att såra honom. Jag förstår inte att jag kan göra så, jag som borde veta bättre.
Jag mår dåligt psykiskt, gråter och har skuldkänslor efter varje gräl. Jag är nästan jämt ledsen, känner mig stressad, lättirriterad och missnöjd.

Tacksam för svar

Svar

Det finns inga människor på jorden som kan få oss att känna så mycket som våra barn. Allt från ilska och hat till kärlek och passion.
Ibland säger vi saker som vi vet att vi absolut inte får. Men när du säger att du inte älskar din son, så ljuger du. Du älskar honom mer än någon annan 3-åring på jorden, men inte just då, eftersom han har gjort eller sagt saker som han inte får säga eller göra. Och det kan du säga: ”Jag tycker inte om när du skriker och slåss.” För det är det han gör som du är arg på, eller hur?
Ni har hamnat i en ond cirkel, skriver du. Ni befinner er i en period i livet, då det händer extremt mycket för er alla i familjen, skriver jag. Du har blivit tvåbarnsmamma. Det hittills enda barnet i familjen har blivit storebror och storebror befinner sig i en av sina trotsåldrar. (Mer om det sista kan du läsa i min bok Trotsboken. )
Inte undra på att du känner dig ledsen, stressad och irriterad. Så här vill vi ju inte ha det, särskilt inte när vi är nyblivna mammor.
Men så här blir det under vissa perioder. Vi kan inte styra över våra känslor och tankar som vi har som nyförlösta mammor. Och vi kan inte styra över våra barns reaktioner. Men vi kan försöka.
Din son försöker på sitt sätt, till exempel genom att titta på tv och spela dataspel. Då mår han bra, tycker han.
Ni föräldrar tycker han gör det för mycket. Alltså blir det kamp. Ibland vinner ni och ibland vinner han. I såna här lägen gäller det att välja vad som är viktigt och vad man vill kämpa för. Du är trött och ledsen. Han är omtumlad och full av trots. Kanske skulle både du och han ibland må bättre av att han under en period tittar lite mer på tv och spelar lite mer dataspel än vad han borde göra. Han vet ju ändå vad ni tycker. Och när ni alla hittat lite mer rutiner och livet har lugnat ner sig lite, då kan ni sätta mer gränser för honom igen.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!