Han säger att han vill dö


Han säger att han vill dö

Fråga

Vår 7-årige son har varit vår utmaning ända sedan han låg i min mage. Vi har bland annat kämpat med hans snabba humörkast och hans korta stubin. När han blir arg går det ofta över i något slags självömkan. Han försöker göra sig själv illa och tycker synd om sig själv. Han är dålig och ful, och har börjat säga hemska saker som att han vill dö, att han vill att jag dödar honom, att han inte har rätt att leva. Det är fruktansvärt att höra och vi vet inte vad vi ska svara.
Är detta något man bör ta på allvar? Förstår han vad han säger? Kan det röra sig om depression? Eller är det ”bara” ett rop på uppmärksamhet? Jag känner mig mycket otillräcklig och är djupt orolig.

Orolig mamma

Svar

Vissa barn är det svårare att vara förälder till än andra. Det har ni verkligen fått känna av redan från allra första början. Min stora fråga till dig är: Är han alltid så här lynnig och nervärderande om sig själv?
Vissa barn visar de här sidorna enbart hemma inför föräldrar, syskon och andra nära, medan andra alltid är så här. Som psykolog blir jag inte särskilt orolig, om det nästan bara är hemma eller tillsammans med oss föräldrar som våra barn är så som du beskriver. Då betyder det att han vet hur världen ser ut och kan handskas med den och vet vad som krävs av honom i olika sammanhang. Han vet också att det är tillsammans med er därhemma, ni som älskar honom och som han älskar, som hans besvikelse och ilska kan komma till uttryck. Då är det ni föräldrar som får ta dusterna med honom och berätta för honom hur fin han är och att ni inte alls vill att han ska dö, ni som älskar honom så mycket.
Om detta däremot är hans sätt att vara i alla sammanhang, så tror jag att det skulle vara bra för er alla att få hjälp utifrån, till exempel genom att ta kontakt med närmaste BUP-mottagning.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!