Han biter andra barn

Han biter andra barn

Fråga

Jag har problem med min fyra-årige son som biter andra barn. Jag vet inte vad jag ska göra. Nästan varje vecka biter han någon på dagis.
Jag har försökt att få honom att förstå att han gör barnen illa och att det gör ont, men han gör om det i alla fall.
Jag vill ju inte att de andra barnen ska tycka illa om honom eller vara rädda för att bli bitna. Nackdelen är att jag aldrig är där när det händer. Han har aldrig bitit mig.

Förtvivlad mamma

Svar

Det är mycket vanligt med barn som bits. Impulsen finns där och är oemotståndlig. Det kan till exempel vara som försvar därför att någon varit elak eller gjort något som barnet inte tycker om. Det kan vara för att han inte kan göra sig förstådd eller för att han är glad.
Anledning finns det alltid, sett utifrån barnets synvinkel. Just eftersom impulsen är så snabb, måste någon finnas nära för att kunna hjälpa till att bryta den. Det är svårt för barnet självt att göra. Det är också därför som det är svårt för barnet att få straff i efterhand. Reaktionen måste komma i omedelbar anslutning till bettet.

Eftersom det händer på dagis, så är det dagis som måste ta itu med det och hålla ett vakande öga över sonen så att de i bästa fall kan hejda honom innan han biter.
Om han redan har bitit, måste någon vuxen så fort som det hänt ta ett ordentligt tag i honom och titta honom i ögonen och med bestämd röst säga att han absolut inte får bitas.
Eftersom föräldrar ofta blir arga då deras barn blivit bitna, kan det vara en bra idé att tala med föräldrarna och förklara att ni ska försöka göra allt ni kan för att han ska sluta.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!